Gå direkt till textinnehållet

Berättar familjens historia om Sture Bergwall

”Min morbror är Thomas Quick” är en av de texter som gjort att Stefan Hazianastasiou är nominerad till Murvelpriset. Texterna som publicerats i Nerikes Allehanda är berättade ur familjens perspektiv. 

Det är tre personliga texter om Sture Bergwall, publicerade mellan 2009 och 2013, som har gjort Stefan Hazianastasiou till en av de sju som har möjlighet att vinna Örebro läns journalistdistrikts Murvelpris. Vinnaren av priset avslöjas den 28 april och ett av kriterierna för priset är att jobbet ska ha publicerats i Örebro län under eller med anslutning till 2013.

– Stefans texter är ett undantag då vi i hans nominering räknar in texter från 2009 och 2010 också. Men det här är en speciell historia som är gripande och unik. Han ger en bild av Sture Bergwall från ett helt eget perspektiv, säger Anna Rytterbrant i Murveljuryn.

I texterna skildras Sture Bergwall utifrån familjens perspektiv, där han snarare är en busig morbror än en feldömd seriemördare.

Annons Annons

Stefan Hazianastasiou har inte varit nominerad till Murvelpriset tidigare och är glad över att vara en av kandidaterna i år.

Är texterna ditt initiativ?
– Texterna är skrivna på mitt initiativ och den första texten ”Min morbror är Thomas Quick” skrev jag några månader efter att Hannes Råstams första dokumentär hade sänts. Ingen på redaktionen visste att vi var släkt men jag kände att jag hade chansen att ge vår, min familjs, bild av situationen. Den första texten var jobbig att skriva, det blir så när man ser tillbaka och tvingas gå igenom allt igen.

Vad tycker du att dina texter tillför i allt som skrivits och fortfarande skrivs om Sture Bergwall?
-En personlig aspekt av allt som hänt. Jag kan inte skriva nyhetstexter om Sture eftersom vi är släkt men jag kan skriva personliga texter som är unika i allt som publicerats tidigare. Det har varit skönt att familjen äntligen fått komma till tals och berätta hur vi upplevt detta, ingen lyssnade tidigare. Folk läser dessutom texterna och det har kommit många reaktioner, folk som kommer fram och vill prata. Det har inte varit en rolig historia att berätta men det är bra att den har fått plats.

Finns det något problematiskt med att skriva om en familjemedlem?
– Ja absolut, jag kan inte vara objektiv. Men eftersom jag är tydlig i texterna med att vi är släkt och då det inte är någon nyhetsgenre har det varit möjligt för mig att berätta personligt.

Hur har Sture och resten av din familj reagerat?
– Han har läst. Första texten från 2009 tyckte han nog var jobbigt att läsa. Men han tycker ändå att det är bra. Min mamma håller med om att det är bra att jag har skrivit från familjens synvinkel.

Stefan Hazianastasiou driver tillsammans med kollegan Rikard Berglin sedan mars i år den egna nyhetsbyrån Nattbyrån som bevakar Örebroområdet under natten. Se de övriga nominerade här.

Fler avsnitt
Fler videos