Gå direkt till textinnehållet

Besparingar på VK-koncernen

Västerbottens-Kuriren-koncernen i Umeå genomför en besparing om totalt nio tjänster, varav tre redaktionella. ”Vi jobbar konstant med att se över kostnadsmassan”, säger VK-koncernens VD Sture Bergman.

Besparingarna innebär att två fotografer som går i pension inte ersätts. Tidningarna i koncernen har efter besparingarna en gemensam fotopool där fyra fotografer arbetar.

En person på koncernens gratistidning Totalt Umeå har sagts upp. Övriga besparingar berör personal på bland annat kundtjänst och annonsproduktion.

– Vi har också beslutat att minska sommarvikariaten. Vi jobbar konstant med att se över kostnadsmassan, säger VD Sture Bergman till Journalisten.

Annons Annons

– Samtidigt gör vi satsningar och ska bland annat inrätta en näringslivsreportertjänst på projekt nu. På sikt kommer vi att göra både besparingar och satsningar.

VK-koncernen är sedan 2009 hälftenägare i ett lokalt fastighetsbolag i Umeå, Fastighetsbolaget Kuriren. Den andra hälften ägs av Balticgruppen. Fastighetsbolaget har ett bokfört värde om 1,8 miljarder kronor. Det gör att den ekonomiska pressen på VK-koncernen är förhållandevis låg.

– Vår ekonomiska stabilitet har inneburit att vi kan vara mer offensiva rörande de utvecklingsinsatser vi gör. Vi behöver inte diskutera med banker, utan kan leva med att vi inte har stora rörelsemarginaler och ändå kan känna oss relativt trygga. Vi har råd att investera i framtiden och har dessutom råd att behålla en stark redaktion, säger Sture Bergman.

I VK-koncernen ingår Västerbottens-Kuriren, Folkbladet och gratistidningen Totalt Umeå.
 

Läs mer: Journalistklubben känner sig överkörd, uppger ordförande Monica G Engström i en intervju med Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos