Gå direkt till textinnehållet

”Bilden har blivit både skulptur och vykort”

Frilansfotografen Lasse Näsströms bild, då Leksandsspelaren Brook Montpetit flyger fram och skjuter in ett avgörande mål mot Modo, har blivit en klassiker i Dalarna. Bilden finns på t-tröjor, muggar, vykort och ska publiceras i en jubileumsbok. (KORRIGERAD)

Matchen mellan Leksand och Modo var helt avgörande för vilket lag som skulle avancera till SHL, Svenska Hockeyligan. Matchen var jämn. Det gick till en förlängningsperiod där första målet avgjorde, sudden death.

– Fotografer från Aftonbladet, Expressen, TT och Mittmedia var där och hade samlats i fotobåset intill Leksands mål eftersom de trodde att Mora skulle vinna.

– Som bildbyråfotograf slåss man om kunderna. Att ta samma bilder är meningslöst så jag gick till båset intill Moras målvakt, för då visste jag att jag skulle få en unik bildvinkel och möjlighet att sälja bilden. Det var tur och skicklighet att jag lyckades fånga den amerikanske spelaren Brook Montpetit då han sköt in det avgörande målet, säger Lasse Näsström.

Det var först då Aftonbladets sportreporter Tomas Ros twittrade och efterlyste fotografen som tagit bilden som Lasse Näsström förstod att den fått stor uppmärksamhet.

– Jag förstod först inte hur han kunde veta att bilden tagits. Men det visade sig att Leksand har tillgång till mitt bildflöde och Brook Montpetit hade lagt ut bilden på Instagram. Det var då intresset för bilden växte.

Ganska snart dök det upp supportrar som använde bilden på olika sätt.

– En av dem gjorde den som ett frimärke, som associerar till frimärket med Foppa Forsbergs klassiska straffmål vid OS i Lillehammer 1994 då Sverige gick till final. Leksand och klubbens supporterklubb tryckte upp t-tröjor. En träsnidare i Dalarna gjorde en träfigur och en Leksandssupporter målade av bilden på väggen i sitt vardagsrum. Ett företag hörde av sig och ville trycka upp bilden som vykort. Jag har tagit fram två versioner som ska gå i tryck den 21 juni.

– Men nu har jag satt punkt och måste gå vidare. Jag kan inte leva på Leksandbilden hela livet. Jag är även naturfotograf.

Du måste ha tjänat en del pengar på bilden?
– Jag sålde min första bild då jag var 14 år och har inte varit med om något likande, bilden har sålt bra. Normalt då jag jobbar med sport lever en bild inte längre än en dag. Det gäller att ha tur och fotografera vid rätt tillfälle.

– Om fotot tagits under en vanlig seriematch hade den inte fått så stor uppmärksamhet. Men i kontexten att målet var avgörande för att Leksand skulle gå upp i serien, har den blivit en klassiker i Dalarna, på samma sätt som Foppas straffmål mot Kanada.

Fler avsnitt
Fler videos