Gå direkt till textinnehållet

Bildt ville inte prata om sin kontakt med USA

Utrikesministern vägrade ge begripliga svar till Aftonbladets reportrar om varför han läckt information till amerikanska myndigheter. De undvikande svaren visar att Carl Bildt är berörd, säger Aftonbladet reporter Josefin Sköld.

I dagens upplaga av Aftonbladet ägnas flera sidor åt avslöjandet att utrikesminister Carl Bildt som 27-åring i början av sin karriär läckt information till den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Carl Bildt hade tillgång till informationen eftersom han då arbetade som assistent till Gösta Bohman.

Av många journalister anses Carl Bildt vara svår att intervjua. I Aftonbladets avslöjande finns en stor del av intervjun, där reportrarna Johannes Wahlström och Josefin Sköld konfronterar utrikesministern med sina uppgifter, återgiven ord för ord. Formatet som intervjun presenteras i framhäver både Carl Bildts förhållningssätt till uppgifterna och intervjusituationen, tycker Josefin Sköld.

Hur läng har ni arbetat med det här avslöjandet?
– Inte så lång tid. I en och en halv vecka kanske, säger Josefin Sköld.

Hur har ni gått till väga?
– Vi utgick från diplomathandlingar som Wikileaks hade släppt. Johannes Wahlström, som är frilans för Aftonbladet, som jag jobbade med är bra på Wikileaks och hade redan handlingarna när vi började. Det svåra var att få tag i folk som fortfarande är i livet. Vi fick tag i en av amerikanerna som Bildt hade haft kontakt med och så har vi pratat med Thorbjörn Fälldin och Per Ahlmark. Det har varit vanligt researcharbete.

Hur är Carl Bildt att intervjua?
– Det är svårt, men jag tror många journalister utgår ifrån att han är hal och svår och då kan det bli självförverkligande. Det är klart att han är duktig, men det är viktigt att behandla honom som vilken makthavare som helst och våga ställa de svåra frågorna.

Var han svår att få tag på?
– Nej, vi hade koll på hans kalendarium så vi gick bara dit han skulle vara och pratade med hans pressekreterare så fick vi prata med honom.

Varför valde ni att publicera intervjun i det format ni gjorde?
– Det visade på hans sätt att hantera frågan och hur han ser på uppgifterna. Han ville ju inte svara och det måste varit för att han blir berörd.

Har ni någon ytterligare uppföljning på gång?
– Jag låter det vara osagt. Men självklart kommer vi fortsätta med vår granskning, säger Josefin Sköld.

Fler avsnitt
Fler videos