Björn Häger: ”Bildt klarar sig ur det mesta”
Journalisten och utbildaren Björn Häger jobbar med en bok om utrikesminister Carl Bildt. En person som Häger flitigt använt sig av som exempel på svårintervjuad person på sina föreläsningar i intervjuteknik. Trots att utgivningen väntas först nästa år har han redan kollat upp Bildts studentbetyg.
Vad är det för sorts bok du skriver om Carl Bildt?
– Förhoppningsvis blir det en rolig och spänstig historia om en person som alla verkar ha en åsikt om. Jag fascineras av hur Bildt klarar sig ur det mesta och ständigt lyckas vara med på ett hörn när historia skrivs, ibland på ganska oväntade sätt. När Bildt blir uppmärksammad hittar man nästan alltid något spektakulärt eller märkligt inslag, det har jag märkt när jag gjort research på honom. Och genom att berätta Bildts historia går det också att berätta Sveriges moderna politiska historia, eftersom han varit i politikens centrum sedan 70-talet.
En biografi?
– Den kommer nog att hamna på biografihyllan i bokhandeln, även om det också skulle kunna kallas reportagebok, med några delstudier dessutom, som jag tror kan intressera språk- och retoriknördar.
Bygger den på intervjuer?
– Än så länge är jag i en inläsningsfas, men under det närmaste halvåret kommer jag att göra intervjuer, ja. Och jag hoppas förstås att Carl Bildt själv ger mig ordentligt med tid. Men något definitivt besked om det har jag inte fått än.
Är det en utmaning att ta sig an mediedomptören Bildt?
– Jag kan tänka mig att de är nervösa på mitt förlag Norstedts, som just fått krishantera en liknande bok. Såg att någon sa någonstans att det väl bara finns en som är läskigare att skriva kritiskt om än Jan Guillou. Och det skulle vara Bildt. Så klart är jag påverkad av det som hänt. Kan drömma mardrömmar om att råka ut för något liknande. Så Bildtboken blir nog en av historiens mest faktakollade böcker. Och jag kommer att känna ett maniskt behov av att kolla av alla känsliga grejer med Bildt.
Hur generös tror du att Bildt kommer att vara med tid och villighet att berätta?
– Jag har bett att få träffa honom några gånger under det kommande året. Och vi får se vad han säger. Det gick rykten att jag gräver i hans kärleksliv och jag fick ringa pressekreteraren och förklara att jag inte skriver en bok om det. Jag hoppas Bildt ser fördelarna av att medverka i projektet. Fick höra att Bildt sagt att han gärna skulle sitta med och lyssna på någon av min föreläsningar där jag pratar om hur man intervjuar Carl Bildt. Mitt svar på det är förstås att han är mycket välkommen.
Har du flera källor?
– Gissa! Hittills har jag väl gått igenom trettio kilo böcker och har någon hyllmeter pärmar i mitt arbetsrum kopplat till projektet. Det blir en del fotnötter i boken, om man säger så.
Handlar det också om privatpersonen Bildt?
– Det hoppas jag. Men förstås bara sådant som är relevant för berättelsen. Carl Bildt värnar sin integritet och pratar ogärna om privatliv, familj och sådant.
Kommer du att kolla Bildts studentbetyg?
– Redan gjort. Har det i en av pärmarna. Han gick ut Östra Real 1968 med stort A i historia och samhällskunskap. När han skriver in sig vid universitetet får han ange ”tillämnad levnadsbana” och skriver där ”journalist”. Där blir betygen sämre. Uppgiften att han under all sin tid vid universitetet bara fick ihop 30 poäng kommer att dubbelkollas.
När kommer boken ut?
– Den är tänkt för utgivning 2015. Kanske vår/sommar. Men behövs extra faktakoll kan utgivningen skjutas fram något. Jag vill skriva en rolig, lättillgänglig och tankeväckande bok om en politiker som inte liknar någon annan, men det kommer inte att få stå i vägen för källkritiken.