Gå direkt till textinnehållet

Bo Lindquist kritisk mot vetenskapsjournalister

Han avslöjade stjärnkirurgen Paolo Macchiarinis forskningsfusk som kostade människoliv. Nu kritiserar Bo Lindquist vetenskapsjournalisterna för att de varit för okritiska.

Det är i det senaste avsnittet av Grävpodden, som görs av Föreningen Grävande journalister (FGJ), som dokumentärfilmaren och journalisten Bo Lindquist pratar om Macchiarini-affären och sin dokumentärserie som visats i Sveriges Television.

Paolo Macchiarini hade arbetat på Karolinska i sex år innan oegentligheterna kom fram. Och när poddens programledare Terje Carlsson frågar hur det kommer sig att Bo Lindquist som dokumentärfilmare avslöjade detta, och inte någon av de så kallade vetenskapsjournalisterna, säger han:

"Det är en jättebra fråga och jag har inget jättebra svar. Det hade gjorts dokumentärfilmer om Macchiarini innan och det hade skrivits massor om honom. Men alltihop var antingen hyllande eller vetenskapspositivistiskt. Hur häftigt det var med de här nya stamcellerna eller plasten (som Macchiarini använde i struparna red.anm) och annat. Det är klart jag blir lite förvånad, det här är ändå journalister som har det här som specialområde och som har utbildning i de här frågorna. Ändå är det så lite ifrågasättande?"

Annons Annons

Det fanns även svenska journalister som mest ägnade sig åt okritiskt granskande, menar han.

"Det fanns svenska journalister som gjorde vetenskapspositivistiska inslag väldigt tydligt, och jag vet att det fanns folk som undrade hur det egentligen var men det syntes inte i rapporteringen", säger Bo Lindquist.

 

Läs även Journalistens stora intervju med Bo Lindquist i nummer 11/2016.

Fler avsnitt
Fler videos