Gå direkt till textinnehållet

Bonnier vill starta Riksdag & Departement

Bonnier Business Media har registrerat titeln ”Nya Riksdag och Departement” hos PRV för utgivning med 40 nummer per år. Planen är att ta över den bevakning som nyligen nedlagda R&D gjort, och VD Mikael Nestius tror att det finns en marknad.

Efter att riksdagen beslutade att lägga ned Riksdag & Departement i maj öppnades möjligheten för vem som helst att skaffa utgivningsbevis under det namnet.

Den sista juni registrerade Bonnier Business Media Swedens AB namnet ”Nya Riksdag och Departement” och VD Mikael Nestius säger till Journalisten att avsikten är att fortsätta med bevakningen av riksdagen och departementen på ungefär samma sätt som R&D gjort.

– Ingenting är bestämt ännu. Vi har genomfört en liten marknadsundersökning, och vi fortsätter att undersöka marknaden. R&D var ju ingen lysande affär så vi behöver nog göra lite annorlunda, men vi tror att det finns en marknad. Vi har ju en hel del sådan här bevakning genom våra nyhetsbrev redan. Vi kommer sannolikt att fatta beslut i september eller oktober, säger Mikael Nestius.

Annons Annons

Kommer det att bli en papperstidning eller helt digitalt?
– Vi har ju registrerat den hos PRV för att ge ut en papperstidning, och om det blir så kommer det dessutom att bli en digital del.

Skälet till att Riksdag & Departement lades ned var att Socialdemokraterna vägrade gå med på att tidningen skulle säljas till en extern part. KU-ledamoten Helen Petersson (S) uppgav i slutet av april för Journalisten att det var just tidningens namn och dess starka koppling till riksdagen som gjorde att man inte ville att tidningen skulle säljas:

”Om tidningen får någon annan ägare finns ingen möjlighet att ställa sådana krav och risken finns att tidningen även i fortsättningen kommer att kopplas ihop med riksdagen och riksdagsförvaltningen”, uppgav Helene Petersson, och fortsatte: ”Jag hoppas att andra media tar tillfället att fylla det tomrum som uppstår även om de inte kan göra det under namnet Riksdag & Departement.”

Den förhoppningen kan alltså komma att infrias, fast under just namnet Riksdag & Departement.

Redan i oktober berättade Journalisten att titeln Riksdag & Departement skulle bli oskyddad i samma ögonblick som tidningen lades ned och utgivningsbeviset upphörde. Trots detta har Socialdemokraterna argumenterat mot en privatisering av tidningen just med hänvisning till att tidningsnamnet har en stark koppling till riksdagen och riksdagsförvaltningen, och att en tidning med det namnet därför inte borde finnas i privat ägo.

Fler avsnitt
Fler videos