Gå direkt till textinnehållet

” Bonus att grotta ner sig i kvinnohistoria”

Eva Bonde (bilden) redaktör för på Allt om Historia, och Jennie Lindholm, layoutansvarig för Populär historia, kommer till hösten att ge ut en ny tidning som handlar om kvinnor i historien: Historiskan.

I dag publicerar Dagens Nyheter en artikel om att det finns få kvinnor i skolans historieböcker.

Har du reagerat på att det finns få kvinnor i skolans historieböcker?

– Då Jennie och jag planerade att ge ut tidningen funderade vi hur det var då vi själva gick i skolan. Vi insåg att det var brist på kvinnliga förebilder i historieundervisningen. Det var en bidragande faktor till att vi drog igång projektet, säger Eva Bonde.

Annons Annons

Hur kom ni på idén att det skulle bli en papperstidning?

– Det började med att jag och min kollega Jennie Lindholm i jobbet stötte på många spännande kvinnor och kvinnoöden som av olika anledningar inte platsade in i de vanliga historietidningarna. Vi vill lyfta fram dessa kvinnor och berätta om dem. Det började med att vi startade Facebooksidan Historiskan för ett år sedan där vi presenterade olika kvinnoöden, säger Eva Bonde.

Har ni många besökare har sajten?

– Vi har ungefär 7 000 följare. Vi har fått några fler denna vecka eftersom vi gästpostade på Instagramkontot Kvinnohat.

Hur kom det sig att LFR Media vill satsa på en tidning?

– Det är att gå mot strömmen i dessa tider att göra en tidning. Det var det ökade intresse för vår Facebooksidan som gjorde att LRF Media vill pröva om det finns ett intresse att läsa om kvinnohistoria i pappersform.

När kommer det första numret?

– Första numret är ute i butikerna den 6 augusti, är på 84 sidor och görs i samarbete med Allt om Historia. Vi får se om det blir fler nummer.

Vad innehåller första numret?

– Jag vill inte berätta för mycket. Men huvudartikeln handlar om kvinnor i spanska inbördeskriget som till en början hyllades som frihetskämpar för att sedan knuffas undan från fronten för att man ansåg att det inte var något som kvinnor skulle syssla med utan istället ha en omhändertagande roll som exempelvis sköterskor. Sedan har vi även en artikel om singelkvinnor i 1800-talets Stockholm. Tidningen kommer även att innehålla en artikel om mytbildningen kring Elisabeth I könstillhörighet. Det är inte helt ovanligt att kvinnor med makt misstänktes vara män. Någon som även drottning Kristina råkad ut för.

Var kommer historieintresset från? Är du utbildad historiker?

– Jag har en examen i historia och har sedan utbildat mig till journalist. Så jag är både historiker och journalist. Jenny Lindholm är också historieintresserad och har studerat journalistik vid Skurups folkhögskola Det är bonus för oss att få grotta ner oss i kvinnohistoria.

Fler avsnitt
Fler videos