Gå direkt till textinnehållet

Bred uppslutning för pressfriheten

Manifestationer, debattartiklar och billigare tidskrifter. Pressfrihetens dag uppmärksammades igår på bred front.

Förra året var enligt organisationen Freedom House det mörkaste på ett decennium för pressfriheten. Och pressfrihetsåret 2015 började tungt, med terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris den 7 januari. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson konstaterar att 24 journalister dödats bara hittills i år, och 158 fängslats runt om i världen.

I Stockholm arrangerades igår flera manifestationer. Reportrar utan gränser delade ut sitt pressfrihetspris, som i år gick till den fängslade saudiske bloggaren Raif Badawi. På Sergels torg kampanjade organisationen One Day Seyoum kring den svåra situationen för eritreanska journalister, och samlade in över 500 namnunderskrifter.

Flera debattartiklar uppmärksammade också pressfrihetsdagen. På SVT Opinion skrev kulturminister Alice Bah Kunke tillsammans med Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg att det i "Europa och i Sverige finns det en bred samsyn på vikten av fria medier och yttrandefrihet. För oss handlar mycket av utmaningarna om att hindra självscensur som en följd av hot och hat, eller att se till att medierna själva inte backar från viktiga granskningar."

Annons Annons

I Expressen vädjade Journalistens chefredaktör Helena Giertta och debattören och publicisten Kurdo Baksi till utrikesminister Margot Wallström att personligen engagera sig för att få Dawit Isaak fri.

Tidningsförsäljarna Pressbyrån och Press Stop valde att hylla pressfriheten genom att under gårdagen halvera priset på magasin.

 

Fler avsnitt
Fler videos