Gå direkt till textinnehållet

Can Dündar och Erdem Gül hyllades

De två turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül fick stående ovationer när de tog emot Publicistklubbens yttrandefrihetspris i Kulturhuset i Stockholm på måndagskvällen. Can Dündar som utsattes för ett väpnat attentat för drygt en vecka sedan lovade att ”kämpa för pennans heder till sista andetaget”.

Publicistklubbens debatt på måndagskvällen drog så stor publik att man tvingades byta till en större lokal i Kulturhuset.

Inledningsvis delades Publicistklubbens Stora pris ut till Britt-Marie Mattsson. Under ett samtal med Publicistklubbens ordförande Björn Häger, berättade hon att det som gjort starkast intryck på henne under hennes många uppdrag i utlandet var resan till Kambodja i slutet av 1970-talet, där Röda khmererna under ledning av Pol Pot begick folkmord på sin egen befolkning utan att omvärlden verkade bry sig.

Hennes bevakning av USA och inte minst amerikanska presidentval har gått som en röd tråd genom hennes karriär, årets val blir det elfte hon bevakar, och det kanske mest överraskande.

Annons Annons

– Jag har inte lärt mig någonting. Jag trodde inte att Trump skulle bli kandidat, sade Britt-Marie Mattsson.

– Men man måste ändå ge viss heder åt det amerikanska primärvalssystemet. När våra svenska partier väljer ledare så är det som att någon drar en kanin ur en hatt. Juholt kommer upp ur hatten och folk har ingen aning om vem det är. Och när man lyssnar på språkrören som Miljöpartiet har utsett nu så låter det som att de blev tvingade dit av valberedningen. Det är inte transparent. När de amerikanska partierna ska utse sina ledare går man ut och frågar hela befolkningen.

Hon oroades också över hur pressfriheten förefaller rullas tillbaka i Europa i små små steg.

– När angreppen på pressfriheten är så stora att de blir iögonenfallande kan man uppmärksamma och protestera mot dem. Men när makthavarna skruvar lite i sänder är risken att man inte märker något förrän plötsligt kranen är helt avstängd, sade Britt-Marie Mattsson.

När Publicistklubbens yttrandefrihetspris till minne av Anna Politkovskaja delades ut möttes de två pristagarna Can Dündar och Erdem Gül av stående ovationer. Det var så sent som i förra veckan som det stod klart att de skulle få utresetillstånd från Turkiet. Can Dündar berättade då för Journalisten att han fått tillbaka sitt pass och skulle åka till Stockholm.

Can Dündar är chefredaktör för den turkiska dagstidningen Cumhuriyet och Erdem Gül är tidningens chef i Ankara. Den 6 maj dömdes till fem års fängelse för att ha röjt en statshemlighet när de förra året avslöjade att den turkiska staten smugglade vapen till islamistiska rebeller i Syrien. Samma dag som domen föll utsattes Can Dündar för ett attentat, en man sköt två skott mot honom, men missade, vilket Journalisten berättat om.

Can Dündars anförande möttes av ytterligare en stående ovation i Kulturhuset. Han berättade bland annat om censuren, hoten och attentaten som riktats mot Cumhuriyet genom åren:

”Sex av Cumhuriyets journalister har mördats under de senaste 40 åren, på grund av vad de skrev och vad de granskade. Deras porträtt hänger i entrén till tidningen. Vi passerar dem varje dag. Vi hyllar dem dagligen och fortsätter deras kamp, som ofta möter våldsamt motstånd. När jag fick veta att jag och Erdem Gül skulle tilldelas Publicistklubbens yttrandefrihetspris till minne av Anna Politkovskaja kom jag genast att tänka på våra fallna hjältar. Vägen som har fört oss hit till denna prisutdelning i Stockholm tillhör dem, den tillhör Anna Politkovskaja och alla dem som har stupat i kampen för yttrandefriheten. Som journalist och skribent som för tio dagar sedan undkom kulor som var avsedda att tysta mig, lovar jag er att vara trogen minnet av dem, och att aldrig göra eftergifter när jag ska förmedla sanningen till allmänheten. Jag lovar att försvara pennans heder till mitt sista andetag. Detta pris är en ripost mot de vapen som riktas mot oss och ett stöd i vår kamp för yttrandefrihet. Jag tackar er för det stödet. Jag ska försöka leva upp till det.”

Efter prisutdelningen följde en debatt där Margot Wallström, utrikesminister, Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN, Jonathan Lundqvist, ordförande Reportrar utan gränser och Yavuz Baydar, grundare av organisationen P24, resonerade kring attackerna på press- och yttrandefriheten i Europa, och särskilt Turkiet. Margot Wallström menade att regeringarnas angrepp på yttrandefrihet i Turkiet, Ungern och Polen var ”oacceptabla”.

Jonathan Lundqvist fick spontana applåder från publiken när han uppmanade Margot Wallström att byta den svenska strategin för att få Eritrea att släppa Dawit Isaak fri. Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i snart 15 år, utan rättegång.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret