Gå direkt till textinnehållet

Can Dündar till Sverige

Den turkiske journalisten Can Dündar kommer till Sverige på måndag för att ta emot Publicistklubbens yttrandefrihetspris. Han har fått tillbaka sitt pass och kommer att resa, uppger Can Dündar för Journalisten.

På måndag den 16 maj delas Publicistklubbens yttrandefrihetspris ut i Kulturhuset i Stockholm. Priset går till de turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül som i fredags dömdes till fem års fängelse för att ha röjt en statshemlighet när de i sin tidning Cumhuriyet avslöjade turkisk vapensmuggling till islamistiska rebeller i Syrien, vilket Journalisten berättat om tidigare.

Domen har överklagats och båda journalisterna är fortfarande på fri fot. Deras utreseförbud har hävts, och på tisdagen fick Can Dündar tillbaka sitt pass, vilket gör att han nu kommer att kunna närvara vid prisceremonin i Stockholm. Planen var att de skulle medverka via Skype från Istanbul.

– Jag reser till Stockholm för att ta emot priset. Det är ett viktigt pris och det är hedrande, säger Can Dündar till Journalisten.

Huruvida Erdem Gül också kommer att närvara är oklart.

Fler avsnitt
Fler videos