Gå direkt till textinnehållet

Chef överklagar dom om tryckfrihetsbrott

Försäkringskassans säkerhetschef Torgny Collin överklagar tingsrättens fällande dom om brott mot efterforskningsförbudet.

Försäkringskassans säkerhetschef Torgny Collin dömdes i februari för att ha försökt ta reda på vilka som läckt uppgifter till Expressen om missförhållanden på myndigheten, ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Under våren 2014 publicerade Expressen flera artiklar om två chefer på Försäkringskassan som var föremål för internutredning. Bland annat handlade det om en kommunikationsdirektör som utsett sin flickvän till chef och godkänt att hon fick högre lön, som Journalisten tidigare skrivit om.

Ledningen tröttnade på läckorna till Expressen och Torgny Collin hade enskilda samtal med personalen för att ta reda på vem som läckt till Expressen. Samtalen spelades in och Torgny Collin åtalades för att ha efterforskat källor, ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Tingsrätten dömde Torgny Collin till dagsböter på 40 000 kronor.

Torgny Collin har nu överklagat domen och vill frias från anklagelserna. Enligt Torgny Collin hade han inga avsikter att göra efterforskningar på ett otillbörligt sätt. De frågor som hörs på det bandade samtalet ställdes för att ta reda på hur interna handlingar hanteras, inte för att utröna vem som läckt uppgifter till pressen, skriver publikt.se, som tagit del av inlagan till hovrätten.

Fler avsnitt
Fler videos