Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktör hotas bli gripen i Turkiet

Turkiets president Tayyip Erdogan har hotat arrestera chefredaktören för Cumhuriyet efter att dagstidningen publicerat en videofilm som sägs visa att den turkiska underrättelsetjänsten, MIT, hjälper till att skicka vapen till Syrien.

I fredags publicerade dagstidningen Cumhuriyet bilder som sägs visa militärer och poliser som lastar lådor med vapen och ammunition på tre lastbilar som tillhör MIT för vidare transport in i Syrien, skriver Reuters. Enligt Cumhuriyet ska vapnen ha skickats till IS och al-Qaida.

”De som visade dessa bilder kommer att betala ett högt pris”, sade Tayyip Erdogan i en TV-intervju med den statliga TV-kanalen TRT.

Cumhuriyet sade att videon var från 19 januari 2014, men ville inte säga hur den hade fått tag i filmen.

Annons Annons

Erdogan sade vidare att han instruerat sin advokat att lämna in en stämningsansökan mot tidningen. Enligt nyhetsbyrån Anadolu har Istanbuls chefsåklagare inlett en utredning mot Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar, om han brutit mot de antiterroristlagar som finns i landet.

Enligt Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt, är Can Dündar en av Turkiets mest kända journalister och har ofta kallats för Turkiets Günter Wallraff.

Reuters kunde inte nå Dündar för en kommentar, men han skriver på Twitter att ”vi är journalister, inte tjänstemän. Vår plikt är att dölja statens smutsiga hemligheter”.

– Anklagelserna att Can Dündar skulle ha gjort sig skyldig till terrorism är mycket allvarliga och kan leda till livstids fängelse, säger Kurdo Baksi.

På söndag är det val i Turkiet och Cumhuriyets avslöjande oroar presidenten och hans parti AKP. Kan AKP få 400 och 550 platser i parlamenten kan Tayyip Erdogan ändra på konstitutionen, som innebär att all makt överförs från regeringen och premiärministern till presidentämbetet.

– Om det blir så att AKP får den majoritet de önskar kommer Can Dündar med stor sannolikhet att arresteras dagen efter valet. Enda sättet att hjälpa Dündar är att han får stöd av journalistorganisationer runt om i världen. Dündar situation är akut. Journalistförbundet i Sverige bör genast visa sin solidaritet med ett uttalande, säger Kurdo Baksi.

Fler avsnitt
Fler videos