Gå direkt till textinnehållet

CNN-reporter gripen i Ukraina

En ukrainsk journalist som arbetar som frilansare för CNN greps för två dagar sedan av proryska separatister i östra Ukraina.

Beväpnade män från den självutnämnda Donetsk folkrepubliken grep Anton Skiba utanför ett hotell i den separatistkontrollerade staden Donetsk, skriver CNN.com

Sedan hans frihetsberövande har CNN försökt att få honom frigiven genom olika kontakter och talat med separatisternas självutnämnde premiärminister Alexander Borodai.

Anton Skiba anklagades först för att varför ”terrorist”, påståenden som sedan drogs tillbaka. Han hålls nu frihetsberövad för att ha haft flera dokument på sig med olika efternamn. En annan separatistledare sade till CNN att Skiba erkänt att han är en ”ukrainsk agent”.

Annons Annons

Flera organisationer har krävt att Skiba omedelbara friges.

”Vi fördömer starkt denna incident. Journalister får inte bli måltavlor bara för att ge gör sitt jobb,” säger Dunja Mijatovic, representant för mediefrihet vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

 Kommittén för skydd av journalister, CPJ, Reportrar utan gränser och UNCHRs har också uttryckt sig oro och krävt att Skiba ska friges.

Flera journalister har gripits på senare tid i östra Ukrauina. Nu senast den brittiske journalist Graham Phillips som arbetar för den ryska TV-kanalen RT, som Journalisten tidigare skrivit om.

 

Fler avsnitt
Fler videos