Gå direkt till textinnehållet

Corren utklädda till transor för en dag

Idag har det varit transtisdag på Corren. Männen på redaktionen har klätt sig i kjol och kvinnorna i kostym.

För några veckor sedan gjorde tidningen ett reportage från en skola i Motala som arbetade med att utmana könsrollerna. Flickorna skulle klä sig i pojkkläder och pojkarna i kläder som ansågs passa för flickor.

– Vi skojade på morgonmötet om att vi på tidningen borde göra något liknade och beslutade att tisdagen veckan därpå skulle vara transtisdag, för att utmana våra egna gränser, utmana könsrollerna, säger Correns chefredaktör Charlotta Friborg.

Var det många kom klädde sig annorlunda i morse?

– Det var stor entusiasm på mejlen inför transtisdagen. Men det var lite färre som gick hela vägen, kanske sex, sju personer. Fotochefen Johny Gustavsson kom i blommig klänning. Andra var lite diskretare och hade satt på sig örhängen. Det var stor munterhet på morgonmötet. Vi hade ett studiebesök på redaktionen, och många av dem höjde på ögonbrynen, säger Charlotta Friborg, som var uppklädd i kostym.

Någon reporter som gick utklädd på jobb?

– Tror inte det.

Kommer transtisdag att vara något återkommande?

– Tror inte det. Nu talar vi om att ha ett fantasytema och klä ut oss till alvar och vättar. Under en period hade vi färgtema en dag i veckan. När alla regnbågens färger var uttömda gick vi över till blommigt och randigt. Det har varit olika hyss genom åren på Corren.

 

Läs också transmannen och jämlikhetskonsulten Lukas Romsons debattartikel här och Charlotta Friborgs svar här.

Fler avsnitt
Fler videos