Gå direkt till textinnehållet

Dahmén: ”Det blir färre journalister”

Sydsvenskan köper HD Lars Dahmén, VD för Sydsvenskan, säger till Journalisten att samgåendet mellan Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad kommer att leda till redaktionella besparingar med färre journalister. Redaktionsledningen kommer att bli gemensam för tidningarna.

Samgåendet mellan HD och Sydsvenskan har diskuterats i många år. Att det ser ut att bli verklighet nu beror enligt Sydsvenskans VD Lars Dahmén på att den ekonomiska verkligheten hunnit i kapp tidningarna och att det har blivit svårare att stå ensam.

– Dessutom håller västra Skåne på att smälta ihop till en enda region. Det gör att det blir mer naturligt för läsare och annonsörer att tidningarna går samman. Det här är inget samarbete, det är ett samgående till ett företag med en företagsledning och en redaktionsledning, säger Lars Dahmén.

Som Journalisten berättat tidigare finns det en oro för att samgåendet kommer att innebära uppsägningar.

Annons Annons

– Antalet journalister kommer att bli färre. Så är det. Men eftersom vi inte har diskuterat detaljerna går det inte säga något om vilka personer eller hur många, säger Lars Dahmén.

– Det är viktigt att vi behåller en bra lokal journalistik, även om det kommer att finnas material som publiceras i båda tidningarna. Företaget kommer att ha två huvudorter: Helsingborg och Malmö och vi ska ha en fortsatt bra bevakning av hela regionen. Fördelen med samgåendet ur ett journalistiskt perspektiv är att vi kan göra fler saker tidigare eftersom vi har mer muskler. Den ökade styrkan gör också att vi kan klara den tekniska utvecklingen bättre.

Det har riktats kritik mot affären eftersom det minskar mediemångfalden i Skåne, vad anser du om den kritiken?
– Den svarar jag gärna på. Vi är två stora dagstidningar som släpper fram olika åsikter, det är inte så att det finns ett åsiktsmonopol, särskilt inte med tanke på hur tekniken har utvecklats. I dag hämtar folk information från många olika platser på nätet. Frågan om ägarmakt och ägarkoncentration är helt överspelad, säger Lars Dahmén.

Helt överspelad?
– Ja. Ägarna lägger sig heller inte i det redaktionella arbetet, utan redaktionerna sköter sig själva.

HD och Sydsvenskan har sammanlagt cirka 600 anställda varav 250 journalister.

Fler avsnitt
Fler videos