Gå direkt till textinnehållet

Dalatidningar kränkte politikers integritet

Falu Kuriren och Dala-Demokraten klandras av Pressens opinionsnämnd, PON, för att de alltför ingående berättat om en lokalpolitikers hälsotillstånd.

Båda tidningarna skrev i april i år om en namngiven kommunpolitiker (S), som vänt sig till en privat vårdcentral i grankommunen i stället för att söka vård hos vårdcentral i hemkommunen.

Tidningarna gjorde en poäng av att S-politikern valt privat sjukvård, trots att han och hans parti gjort sig kända som starka motståndare till privata vårdalternativ.

Båda tidningarna berättar att politikern sökt vård eftersom hans hjärtfel blivit värre.

I sin anmälan till Allmänhetens pressombudsman, PO, skriver politikern att han kände sig pressad av tidningarna att svara på frågan om han hade valt en privat vårdcentral. Han hade inte kunnat drömma om att svaret skulle publiceras. Även om han var en offentlig person var inte hans hälsa eller vårdval något som allmänheten hade med att göra.

PO konstaterar att det är av stort allmänintresse att berätta om att många valt privat sjukvård framför offentlig. Likaså att en politiker i strid med sitt partis åsikter bytt till en privat vårdcentral.

Men att, som tidningarna gjorde i det här fallet, ingående beskriva hans hälsotillstånd var fel, anser PO. Frågor om hälsa är integritetskänsliga och uppgifter om sjukdom faller i allmänhet inom privatlivets helgd. PO konstaterar att PON bekräftat det i tidigare beslut.

Genom att redogöra för anmälarens hälsotillstånd har tidningarna gått för långt och därmed tillfogat honom en oförsvarlig publicitetsskada.

Nämnden delar POs uppfattning och klandrar därför både Falu Kuriren och Dalarnas Tidningar.

 

Fler avsnitt
Fler videos