Gå direkt till textinnehållet

Dansk journalist får sparken – hittade på källor

Inför playoff-rysaren mellan Sverige och Danmark i herrarnas EM-kval fick den danska tabloiden Ekstrabladet skarp kritik för en artikel där man rankade spelarnas fruar och flickvänner i en skönhetstävling. Nu har reportern bakom den artikeln fått sparken – för att han hittat på källor i andra artiklar.

Sportjournalisten på Ekstrabladet hamnade i fokus i svensk press efter sin artikel om spelafruarna. Bland annat gick John Guidettis flickvän ut och kritiserade artikeln öppet. Nu har journalisten bakom artikeln fått sparken av arbetsgivaren Ekstrabladet för att han fabricerat uppgifter i tre andra artiklar, skriver Expressen.

I ett brev till läsarna skriver Ekstrabladets chefredaktör Poul Madsen om det inträffade.

"För en chefredaktör är det här värsta tänkbara läge: Jag har blivit lurad av en medarbetare, men ännu värre: Vi har också lurat läsarna (…) Nn har hittat på källor och använt dem i sina artiklar. Det här kom vi på i torsdags förra veckan och avskedade honom omgående, för att han grovt brutit mot något som självklart är en regel på det här stället: Vi hittar inte på saker."

Annons Annons

Ekstrabladet undersöker just nu om det finns fler fabricerade artiklar och har bjudit in läsarna till en öppen chatt med chefredaktören. 

Fler avsnitt
Fler videos