Gå direkt till textinnehållet

Dansk tidning skrivs av flyktingar

”Idag är det flyktingarna som talar till oss”, skriver redaktionen på danska tidningen Information, vars senaste utgåva är helt skriven av flyktingar. Tidningen är dubbelt så tjockt som ett vanligt fredagsnummer.  

Den danska tidningen Informations fredagsnummer är helt skriven av journalister på flykt. Skribenterna kommer från hela världen.

”Vi talar alla om flyktingar, men i dag är det flyktingarna som talar till oss i en specialutgåva av Information”, står det i den text som förklarar tidningens avsikter.

En vanlig fredagsutgåva av Information brukar omfatta cirka 20 sidor. Specialutgåvan är mer än dubbelt så tjock, hela 48 sidor. Innehållet handlar bland annat om extrema Islamiska staten (IS), asylmottagning och språkbarriärer.

Annons Annons

”Vi på Information har hjälpt dem att redigera och översätta den bild av verkligheten som de beskriver för oss”, står det i avsiktsförklaringen.

Informations dansktalande redaktion har hjälpt till att skriva artiklarna. Även Informations huvudledare är skriven av en flykting, Zach Khadudu från Kenya. Han uppmanar den norska Nobelkommittén att avstå från att dela ut något fredspris i år.

"Även om det självfallet är viktigt att erkänna att det finns många hjältar som arbetar hårt för att skapa fred – och som kunde förtjäna ett fredspris – bör Nobels fredspris i dessa extraordinära tider inte delas ut", skriver han.

Läs hela specialnummret av Information här.

Fler avsnitt
Fler videos