Gå direkt till textinnehållet

De bevakar ebola-utbrottet

SVT-medarbetarna Claes JB Löfgren och Marco Nilson befinner sig just nu i Liberia för att bevaka utbrottet av blödarsjukdomen ebola.

Hur skyddar ni er?

– Viktigast och mest avgörande regeln: ingen kroppskontakt. Ebola smittar inte via luften, utan via nära kroppskontakter som resulterar i att kroppsvätskor med viruset tränger in näshålor, ögon, mun eller öppna sår. Att hålla händerna rena är viktigt. Därför tvättar vi händerna i alkogel hela tiden. Överallt i Monrovia finns klorinvatten alla tvättar sig med innan de går in olika allmänna byggnader som kyrkor, kontor, affärer och hotell, säger Claes JB Löfgren.

Har ni tagit med egen skyddsutrustning?

– Vi har fyra helkroppsdräkter, ansiktsmasker, munskydd, platshandskar och 90-procentig klorin. Men det är en skyddsutrustning för folk som är mycket nära oerhört smittsamma människor. Och där ska inte vi vara. Så därför har det hittills inte funnits någon anledning att använda den skyddsutrustning vi har med oss.  

Hur skyddar ni er mer?

– Vi åker i en och samma bil. Vi åker inte med allmänna transportmedel som buss eller kollektivtaxi. Vi undviker folksamlingar. Och, än en gång, ingen kroppskontakt; inga handslag, inga omfamningar, inte ens en klapp på axel. Vi bor på ett bra och säkert hotell där personalen febertestas varje dag när de kommer till arbetsplats.

Finns det risk att ni tar med er smitta hem till Sverige?

– Risken går inte helt att utesluta även om den är minimal. Inkubationstiden är mellan två dagar och tre veckor, i de flesta fall bara några dagar. Under inkubationstiden smittar inte ebola. Smittsamheten börjar när de första symptomen visar sig. Det innebär att om vi smittats sista dagen i Liberia så kan smittan bryta ut och bli smittsam senast tre veckor efter vi har lämnat ebolaepidemin. Skulle vi visa symptom som det misstänkta ebolafallet i Stockholm (och där det visade sig att det inte var ebola), tar vi oss omedelbart till Karolinska sjukhuset i Huddinge. Men jag betonar att risken oerhört liten.

Kommer ni att gå igenom någon undersökning vid hemkomsten?

– Bara om vi får symptom som kan vara ebola: huvudvärk- och musklevärk, feber, buksmärtor. Annars inte.

 

Fler avsnitt
Fler videos