Gå direkt till textinnehållet

De kan bli Årets stilist

Andreas Cervenka, Erik Niva och Björn af Kleen har nominerats till priset Årets stilist, som delas ut av tidningen Journalisten.

Priset har inrättats för att uppmuntra till att aktivt vidareutveckla, förfina och bemästra språket. Priset ska gå till en journalist eller annan publicist som i sitt vardagsarbete förmår tänja och använda språkets möjligheter även under pressade och små förhållanden.

Vem av de tre nominerade som vinner priset avslöjas den 12 juni.

Här är de nominerade:

Annons Annons

Andreas Cervenka, krönikör på SvD Näringsliv:
Motivering: ”Andreas Cervenka avlossar ett fyrverkeri av stilmedel i sina ekonomiska analyser: metaforer, antiteser, paradoxer, tretal, parallellismer och mycket annat. Men den explosiva formuleringsglädjen förlorar inte i precision och inordnas i ett välstrukturerat textflöde med pedagogiskt syfte.”

Hur känns det att bli nominerad till Årets stilist?
– Jätteroligt och hedrande. Det är väldigt kul att det här priset har instiftats eftersom jag tycker att språket är viktigt, och då blir det ännu roligare när man själv blir nominerad.

Hur tänker du kring språket?
– Journalistik är ett hantverk och språket är vårt verktyg. Inför mina krönikor gör jag mycket research, eftersom en förutsättning för att ta ut svängarna i språket är att man har självförtroende och kunskap. Bra stilistik tar tid.

Björn af Kleen, reporter på Dagens Nyheter:
Motivering: ”Björn af Kleen sätter samman långa reportagetexter så att olika röster får komma till tals på sitt eget språk. En mångdimensionell helhetsbild växer fram allteftersom olika perspektiv och berättelser bryts mot varandra. Här är snabba språng mellan realism och mild satir, humor och allvar. Ämnena skiftar och läsaren överraskas men tappar inte tråden.”

Hur känns det att bli nominerad?
– Det är en uppmuntran, roligt att det man gör är värt att nominera.

Hur tänker du kring språket?
– Det är en viktig komponent och har stor betydelse för mina texter. Enda sättet att få fram stämning och gestaltning är via språket. Innehåll och språk går på något sätt hand i hand. Det är genom språket man får fram innehållet eller gör det tydligare. Jag vill att det ska vara roligt att läsa mina texter oavsett vad de handlar om. Texterna ska kunna läsas med behållning.

Erik Niva, reporter på Sportbladet:
Motivering: ”Erik Niva kombinerar fotbollens fackspråk, matchanalysens redovisningskrav, övergripande samhällsperspektiv och ett starkt personligt engagemang. Den språkliga bredden är stor, med ord och meningskonstruktioner från olika stilregister, men texten blir ändå enhetlig. Ett närvarande journalist-jag talar direkt till läsaren, utan att ställa sig i vägen för vare sig berättelsen eller svåra frågor som kräver ställningstagande.”

Hur känns det att bli nominerad?
– Det är både överraskande och hedrande. Jag ser mig själv som en berättare, snarare än en stilist.

Hur tänker du kring språket?
– Jag vill alltid få fram berättelsen på bästa möjliga vis. Det är det som jag ser som min stilistik. Den handlar inte så mycket om formuleringsexperiment, utan är alltid baserad på att lyfta fram historien. Men stilistik är definitivt något jag tänker på och arbetar med.

Årets stilist-priset delas ut för tredje gången. Tidigare har Carina Bergfeldt, Aftonbladet och Johar Bendjelloul, Sveriges Radio, tilldelats priset.

Juryn har bestått av språkprofessor Olle Josephsson, kulturjournalist Ulrika Knutson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och redaktionschef Qia Rindevall.

Fler avsnitt
Fler videos