Gå direkt till textinnehållet

De skriver bok om Södertäljemålet

I dag kom hovrättens dom mot gängledaren Bernard Khouri. Han döms till livstids fängelse. Journalisterna Ann Törnkvist och Cajsa Collin håller på att skriva en bok om Södertäljemålet.

Vid årsskiftet kommer Ann Törnkvists och Cajsa Collins bok om dödskjutningarna som skedde i Södertälje. 2009 sköts en man med anknytning till ett kriminellt gäng till döds i stadsdelen Ronna och 2010 mördades två bröder på en spelklubb, även det i Ronna. En av bröderna var spelare i fotbollsklubben Assyriska.

Hur kom ni på idén att skriva om Södertäljemålet?
– Av den enkla anledningen att vi själva ville veta mer. Det var inte enbart ett mord på en känd fotbollsspelare. Dubbelmordet var brutalt och chockerande, det var en avrättning inför flera vittnen. Det var ett statement. Det fick oss att fundera på varför våldet trappades upp, säger Ann Törnkvist.

Hur länge har ni hållit på med boken?
– Vi började för ett år sedan. Vi har intervjuer med folk som bor i Södertälje, målsägare och medlemmar i nätverket. Ingen av oss har arbetat heltid med boken utan jobbar deltid på redaktioner. Cajsa Collin jobbar på TV4 och jag på contentbyrån Spoon. Materialet i Södertäljemålet är omfattande och bara förundersökningen är på 10 000-tals sidor. Vi insåg att det var bra att jobba med det deltid, att det inte gick att smälta allt material på en gång.

Annons Annons

Har ni kommit fram till en förklaring varför morden skedde?
– Vi har inte kommit längre än att det kunde röra sig om hämnd för att gängledaren Bernard Khouris kusin förlamades efter en skottlossning. Vi har teorier om hur mordet passar in i en större affärsbild, men det är just teorier så de håller vi till oss själva. Men om vi talar om deras brödföda mer generellt, så kopplar de vi pratat med indrivningsverksamheten till de informella lån som nyanlända invandrare tog för att komma igång med sina nya liv i Sverige.

Ni ger ut boken på engelska. Varför?
– Jag och Cajsa Collin är utbildade i USA och har jobbat utomlands många år. En annan bok på svenska om samma ämne är på gång och därför valde vi engelska för att hitta en annan marknad. Kanske kan vi ge en annan bild av Sverige, ett land där många tror att ingen ont kan händer.

Fler avsnitt
Fler videos