Gå direkt till textinnehållet

Deltidsanställda på SR i Göteborg får heltid

Samtliga deltidsanställda på Sveriges Radio i Göteborg erbjuds heltidstjänster. Det står klart efter en lång facklig kamp på kanalen. Journalistklubben ska nu även kartlägga hur det ser ut med visstidsanställda på landets övriga SR-redaktioner.

Journalistklubbens sektion i Göteborg har under lång tid drivit frågan om rätten till heltid vid kanalen. De flesta av de sju personer som nu får heltidsanställning på SR i Göteborg är kvinnor, flera av dem har arbetat i decennier utan att erbjudas heltid.

Bakgrunden till problematiken är en brist i Lagen om anställningsskydd (Las) som gjort att medarbetare på SR kunnat arbeta som deltidsanställda i åratal och ändå bli omsprungna av nya vikarier som blir inlasade efter sina heltidsvikariat.

– Las funkar inte helt bra när företag har en personalpolitik som SR har. De personer som arbetar deltid har förtur upp till 100 procent, men eftersom det inte finns några lediga tillsvidaretjänster så får de vikariera upp till heltid, och det finns inget i Las som säger att man inte kan göra det hur länge som helst, säger Ulrika Hyllert (bilden), ordförande i SRs journalistklubb.  

Annons Annons

Ulrika Hyllert beskriver ett vanligt problem som kan uppstå exempelvis när någon på redaktionen ska vara tjänstledig på heltid:

– Då behöver kanalen en ny vikarie som jobbar heltid och om den blir inlasad och sedan tillsvidareanställd så brukar den få heltid trots att de deltidsanställda jobbat längre, säger Ulrika Hyllert.

Nu arbetar journalistklubben för att redaktioner över hela landet ska få till liknande villkor för sina deltidsanställda.

– Vi har försökt att få bort detta inom SR i flera år. Nu arbetar vi med att se över hur många inom företaget som har en deltidsanställning, men som i praktiken jobbar 100 procent. Men det är krångligt och kommer att ta tid eftersom vi är en så stor klubb. Vi hoppas nu att det som hänt i Göteborg gör att fler chefer ser att det är så här man borde göra, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos