Gå direkt till textinnehållet

”Det är en kraftig markering”

Berit Önell har fått rätt av Pressens Opinionsnämnd, PON, mot sin före detta arbetsgivare Norra Skåne. I dag känner hon är glad och att hon till stor del har fått upprättelse. 

Det hela började med en konflikt på tidningen som startat efter att Berit Önell gjort en granskning av tveksamma kommunala affärer. Ett kommunalråd uttryckte sitt missnöje med att granskningen gjorts vilket till synes ledde till att Norra Skånes chefredaktör omplacerade sin grävande reporter Berit Önell.

Konflikten fortsatte och efter åtskilliga turer så slutade Berit Önell på tidningen. Hennes uppfattning var att hon hade blivit omplacerad efter politiska påtryckningar på tidningsledningen.

Debatten kring händelsen fortsatte på Norra Skånes insändarsida, där chefredaktör Mimmi Karlsson Bernfalk i ett svar på en insändare skrev att Berit Önell ”upprepade gånger glidit ur sin professionella yrkesroll” när hon arbetat för tidningen. Berit Önell svarade på repliken men fick inte svaret publicerat.

Annons Annons

Berit Önell anmälde utspelet och har nu fått rätt av PON. Norra Skåne klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

– Det känns bra. Det är en kraftig markering att så här får det inte gå till. Man måste få försvara sig när man blir angripen.

Hon säger att för henne betyder PON-beslutet en viss upprättelse. Eftersom hon driver företag där hon ägnar sig åt journalistik så kan uttalandena om hennes professionalitet vara skadliga för hennes verksamhet.

– Jag har granskas kommunen och gjort avslöjanden men sedan straffats och trakasserats för det. Den cirkus som har varit har också handlat om pressfrihet och demokrati.

Nu driver Berit Önell en egen nättidning som heter Frilagt.se där hon fortsätter granska kommunen och lokalpolitikerna.

– Tidningen drivs till största del med stöd från frivilliga, så det finns ett stort stöd hos allmänheten för detta, vilket är en följd av Norra Skåne-skandalen, säger hon och fortsätter:

– Det här PON-beslutet ger mig legitimitet och att jag får rätt stärker min tidning och mitt varumärke. Jag hoppas att folk förstår att man inte kan uttrycka sig som Norra Skånes chefredaktör och jag hoppas att den skada jag lidit delvis repareras.

 

Fler avsnitt
Fler videos