Gå direkt till textinnehållet

”Det är en viktig nyhet – vi måste publicera”

Rapporteringen om terrorhotet påminner om förra gången Säpo gick ut med information om att en misstänkt terrorist befann sig i Sverige. Då begicks publicistiska felsteg, bland annat på Ekot. Hur resonerar man denna gång? Publiceringschefen Klas Wolf-Watz (bilden) anser att det måste rapporteras.

Nyheten om det misstänkta terrorhotet mot Stockholm har rapporterats stort i medierna efter att Aftonbladet i morse kom med nyheten.

Förra gången Säpo lämnade information om en misstänkt terrorist i Sverige, valde många medier att namnpublicera, och nyheten kom att dominera nyheterna under terroristjakten. Det visade sig sedermera att den misstänkte var helt oskyldig. Han bodde och levde helt öppet i Sverige på en av Migrationsverkets anläggningar och var aktiv i sociala medier och lätt att hitta.

Nyheten om det nya misstänkta terrorhotet rullar i Sveriges Radios nyhetssändningar och redaktionen arbetar hårt för att få fram egna uppgifter.

Annons Annons

Ekots publiceringschef Klas Wolf-Watz berättar för Journalisten att man har fört ett resonemang kring hur nyheten ska förmedlas, men det har aldrig rått tveksamheter kring att man måste förmedla den.

– Det är en viktig nyhet som vi självklart måste publicera. Vi har fått bekräftat av Säpo att de har gått upp i stabsläge och att de har fått information som de inte kan avfärda. Vi har fått bekräftelse på att det rör sig om ett misstänkt terrorhot och att det skulle vara Stockholm, och det är jätteviktigt att berätta för allmänheten. Sen jobbar vi hårt för att skaffa oss en egen bild av detta, säger Klas Wolf-Watz.

Har ni haft ett resonemang efter Boliden-historien i november och hur Säpo agerade då, och har det i sådant fall påverkat er bevakning nu?
– Det var en lite annan typ av händelse. Säpo ville gripa en person då, och grep sedermera personen. Ansvarige utgivare valde då att namnpublicera i samband med det och sen drog vi tillbaka den namnpubliceringen. Då diskuterade vi detta. Det finns ingen direkt parallell här. Det finns inte någon person som på så sätt skulle vara aktuell att publicera namn på.

Båda gångerna handlar det om Säpo-uppgifter som sprider rädsla. Har ni resonerat någonting kring hur man kan lita på Säpo?
– Vi gör vårt bästa för att kunna bedöma de här uppgifterna. Det är svårt i det här läget. Säpo säger inte så mycket. Vi måste utgå från vad de säger, men vara tydliga med att det är deras uppgifter. Vi lär oss av allting och bedömer saker kritiskt hela tiden, och det gäller även Säpo. Men det här är en viktig nyhet. Vi måste rapportera om det.

Att de inte har höjt hotnivån från en trea, har ni resonerat kring vad det har för betydelse?
– Det har vi varit tydliga med att berätta i rapporteringen. Det har varit väldigt viktigt att föra fram. Det gäller att ge en så riktig och nyanserad bild som man kan.

Fler avsnitt
Fler videos