Gå direkt till textinnehållet

”Det finns ett krav på redaktionerna att kunna detta”

De kallas för journo-coder eller hacker-journalister. I höst startar den första utbildningen i Sverige som fokuserar på programmering med inriktning på journalistik.

Utan journo-coders, eller journalister som kan programmering, hade världen förmodligen aldrig sett många av de stora Leaks-avslöjanden eller kvällspressens Avpixlat-skandaler.

Jens Finnäs, Journalism ++ i Stockholm, som står bakom den nya utbildningen, vad är detta?

– Vi har gett oss på att ordna en programmeringskurs specifikt för programmeringsblocket python, som är det programspråk de flesta journalister använder. Utbildningen pågår en månad, vi har träffar ett par gånger i veckan sedan är det en rad hemuppgifter som man får handledning med.

Blir det allt viktigare att kunna koda för att avslöja missförhållanden?

– Ja, det skulle jag säga. För att förstå samhället blir det allt viktigare att förstå sig på data. För att kunna hantera data blir det allt viktigare att kunna använda kod. Några exempel är de stora Leaks-avslöjanden som gjorts de senaste åren. De bygger på så stora läckor av material att det inte hade gått att hantera dem på ett traditionellt sätt. De kräver någon form av kodkunnande. Det finns ett krav på redaktionerna idag att kunna detta. Annars blir man inte relevant.

Hur många tar ni in?

– Vi har inte satt något bestämt tak än, men fler än 10-15 stycken är det svårt att ta in. Vi vill kunna erbjuda personlig feedback.

Utbildningen drar igång 21 september i Stockholm. Man anmäler sig via Journalism ++ hemsida

Fler avsnitt
Fler videos