Gå direkt till textinnehållet

”Det här priset är en arbetsseger”

I går vann Malou von Sivers Lukas Bonniers Stora Journalistpris. De senaste åren har vi sett henne ta sig an personliga och svåra ämnen i sin TV-soffa. Men hon har också intervjuat alla, från Nelson Mandela till kungen, och skrivit böcker om trädgårdar och en handbok i kärlek.

Får jag börja med sportfrågan. Hur känns det?
–Det är overkligt och fantastiskt. Det här priset är en arbetsseger, en lång arbetsseger för hela mitt journalistiska liv.

Hur skulle du beskriva Malou-journalistiken?
– Jag tror jag är bra på att lyssna och vinna förtroenden, på det sättet kommer jag väldigt nära människor utan att gå över en gräns. Jag tror det är viktigt att den man intervjuar ska känna respekt. Samtidigt skulle jag aldrig väja från att ställa kritiska frågor till en makthavare, men det kan man också göra med respekt. Så kommer man mycket länge än med konfrontation.

Du har en egen tonträff? Håller du med?
– Ja, mycket handlar om att ha ögonkontakt och inte titta ner i papperet och verkligen lyssna, inte gå på nästa fråga utan ställa följdfrågor. Jag är nyfiken på de här människorna och det tror jag märks.

Annons Annons

Hur vet du vad som är en bra story?
– Det måste finnas en utveckling i berättelsen. Jag frågar inte en människa som står mitt i en kris eller svår situation, utan väntar hellre tills personen har gjort resan och kommit ut på andra sidan. Det är det som är det spännande.

Vad vill du göra nu i karriären?
– Nästa vecka har jag jättespännande program så jag kommer fortsätta med det här. Jag är också producent för programmet och har ett jättebra gäng yngre människor som jag vill se utvecklas.

Så du har ingen ny superidé?
– Jo, det har jag, men det skulle jag inte berätta för dig!

Fler videos
Fler avsnitt