Gå direkt till textinnehållet

”Det har varit ett omtumlande år”

Svenska Dagbladets reportrar Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson tilldelades Stora journalistpriset för sin granskning av SCA och Industrivärden. Andreas Cervenka berättar att mycket resurser lades på att motarbeta rapporteringen.

Svenska Dagbladets reportrar Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson har tilldelats Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande, för sina avslöjanden kring SCA och Industrivärden. Granskningen, som även uppmärksammats internationellt, ledde att flera toppchefer tvingats bort från Industrivärlden.

– Det känns omtumlande och det har varit ett omtumlande år eftersom den här historien fick så stora konsekvenser och eftersom aktieägare agerade efter våra avslöjanden, säger Andreas Cervenka.

Hur fick ni idén till jobbet?
– Det har funnits tips och rykten i ganska många år kring den här sfären, men det har varit svårt att belägga något. När vi fick kontakt med källor som hade bättre insyn fick vi mer kött på benen, mer än så kan jag inte säga. Det var också ett systematiskt arbete och vi började se mönster som berättade mycket om företagskulturen.

Annons Annons

Motarbetades ni på något sätt av SCA?
– Ja, de la in ganska stora resurser på PR-konsulter och advokater. De gjorde en massiv ansträngning för att söka läckor och de försökte skrämma källor till tystnad. De använde aktieägarnas pengar för att försöka stoppa en granskning som syftade till att avslöja hur de missbrukat aktieägarnas pengar.

Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson har även PO-anmälts av de granskade.

– Peter Wolodarski sa själv vid prisutdelningen att han blivit uppvaktad med mejl av berörda personer som tyckte att vi absolut inte skulle få något pris för vårt arbete, säger han.

Varför tror du att sådan här journalistik engagerar läsarna?
– Bilden som de här personerna målat upp av sig själva står i så stor kontrast till verkligheten och att de levde i en helt egen värld tror jag kan fängsla läsare. Jag har heller aldrig varit med om tidigare att en granskning fått så positiva reaktioner från näringslivet.

Nu ska småbarnspappan Andreas Cervenka fira sina framgångar med pizzakväll med barnen.

Fler avsnitt
Fler videos