Gå direkt till textinnehållet

”Det kan handla om utgivarskapet”

På onsdag avgörs framtiden för Lärarförbundets tidningar. SJF-klubben är orolig för att oberoendet är hotat. Men Lärarförbundets ordförande förstår inte ens frågan om oberoende journalistik i vår intervju.

Journalisten har tidigare berättat om kritiken från journalistklubben vid Lärarförbundet mot två konsultrapporter beställd av Lärarförbundets styrelse. Klubben anser att den första rapporten innehöll felaktigheter när det gäller kostnader och intäkter och ”blandar ihop begreppen information, kommunikation och journalistik”.

Även den andra rapporten, som kom i november, är klubben kritisk mot.

– Vi känner ännu större oro efter den senaste rapporten. Där står rent ut ganska frapperande saker som att organisationer inte har råd att låta olika kanaler måla upp olika bilder. Man kommer fram till att det är negativt för Lärarförbundet att knyta upp resurser i papperstidningar, sa klubbens ordförande Niklas Arevik i november.

På onsdag ska förbundsstyrelsen ta beslut hur de går vidare efter rapporten. Klubben är orolig för att utgivarskapet kan flyttas till förbundet, vilket skulle betyda slutet för den oberoende journalistiken. Men ingen vet säkert.

– Det kan handla om utgivarskapet, men vi vet inte. Handlingarna inför FS är stjärnmärkta vilket betyder att de hålls hemliga fram till mötet, säger Niklas Arevik i dag.

Är det någon idé att behålla en tidning om den inte är oberoende?
– Svår fråga. Spontant tycker jag inte det. Vi har inte fått några signaler om att jobben är hotade så det handlar om hur pass allvarlig inskränkning det blir, och sen får alla ta sig en funderare över vilka villkor man kan tänka sig att jobba under, säger Niklas Arevik.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand säger till Journalisten att hon inte kan svara på om utgivarskapet ska flyttas till förbundet.

– Jag kan inte svara på det, men vi har gjort en kommunikationsöversyn där vi ser över hur vi kan vässa och förbättra kommunikationen, demokratiseringen av densamma och öka dialogen med våra medlemmar. Det gör vi med ett helhetspaket, där vi också ser över viktiga förbättringsförslag inför kongressen nästa år. Vad vi exakt landar i får vi återkomma om, säger Johanna Jaara Åstrand.

Hur ser du på kritiken från klubben? Att det är viktigt att ni även kan publicera kritiska röster?
– Jag tycker kritiken är obefogad. Vi står självklart för de demokratiska värdena och att många olika röster får höras. Jag är säker på att vi landar i beslut som både gör vår tidningsverksamhet mer framgångsrik och vår kommunikation mer träffsäker och demokratisk, säger Jaara Åstrand.

Är det viktigt för er som förbund att ha en tidning med oberoende journalistik där även ni kan bli granskade?
– Det viktigaste för oss är att vi har en kommunikation som motsvarar det våra medlemmar efterfrågar.

Vill inte alla medlemmar i ett fackförbund ha insyn i verksamheten?
– Vad grundar du den typen av fråga på?

Jag undrar om det är viktigt för er med oberoende journalistik?
– Jag förstår inte frågan. Vi ser över både tidningarna och kommunikationen. Styrelsen är tydlig med att vi måste digitalisera, utveckla och demokratisera vår kommunikation som bygger mer på dialog. I en dialog kommer olika åsikter upp.

Så efter onsdag kommer era tidningar ha kvar den oberoende journalistiken?
– Efter mötet får du återkomma så får vi se vart vi landar. 

Fotnot: Journalistklubben vid Lärarförbundet organiserar 30 journalister på fyra redaktioner och tolv tidningar, inklusive Lärarnas Tidning.

Fler avsnitt
Fler videos