Gå direkt till textinnehållet

”Det kommer att finnas med en överraskning”

Vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs är sommarvärd i P1 den 19 augusti. ”Roligt och hedrande”, tycker hon och utlovar en överraskning som har med världens äldsta musik att göra.

Karin Bojs tilldelades förra året Augustpriset för årets bästa fackbok: Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren. Hon var under många år Dagens Nyheters vetenskapsredaktör, och hon hade lite grann förväntat sig att Sveriges Radio skulle höra av sig om att vara sommarvärd.

– Jag tycker det är väldigt roligt och hedrande. Jag har nog förväntat mig några år att de skulle höra av sig. Det var roligt att de gjorde det nu.

Varför förväntade du dig det?
– Det är ju en del andra kända journalister som har fått göra program och jag tyckte det kunde vara dags för mig.

Annons Annons

I år är det dock osedvanligt få journalister som är sommarvärdar, vilket Journalisten berättat om – bara fem. Karin Bojs spelade in hela programmet i går.

Då behöver du inte ha ångest över det något mer i sommar då?
– Jag har fortfarande ångest, men nu är det inspelat så det får bära eller brista. Inspelningen gick bra, jag har haft en fantastisk producent i John Swartling.

Hur planerade du inför det här?
– Jag fick frågan i vintras och satte mig ganska tidigt ner och skrev eftersom jag visste att jag skulle vara upptagen med annat under våren. Jag tänkte väldigt mycket på musik som har betytt mycket för mig i olika faser av mitt liv. Och så har jag flätat ihop min berättelse med musiken. Musiken har en väldigt speciell plats i programmet och det kommer att finnas med en överraskning som har med världens äldsta musik att göra. Det är så mycket du får, för annars blir det ingen överraskning.

Det är ganska många musiker som sommarpratar så det kommer att ganska mycket musikprat under sommaren …
– Ja, men ingen kommer att ha den vinkel som jag har. Sen kommer jag också förstås att prata om den bok som jag gav ut förra året och mitt arbete på DN som vetenskapsjournalist men även om ett tidigare liv som jag har haft, som inte är lika känt.

Fler avsnitt
Fler videos