Gå direkt till textinnehållet

”Det ska göra ont att missbruka sin makt”

Föreningen grävande journalister (FGJ) och Publicistklubben (PK) kritiserar justitiedepartementets förslag till inskränkningar när det gäller möjligheten att få ut personnummer på anställda inom offentlig verksamhet.

Journalisten har tidigare skrivit om missnöjet kring lagförslaget från justitiedepartementet med förslag till inskränkningar som kan påverka journalisternas samhällskritiska rapportering. På pressfrihetens dag går nu Björn Häger, ordförande i PK och Terje Carlsson (bilden), ordförande i FGJ ut i en gemensam debattartikel i Expressen med skarp kritik mot justitieminister Morgan Johansson.

Förslagen, som föreslås gälla från årsskiftet, kommer i praktiken att omöjliggöra några av de vanligaste journalistiska granskningarna menar de två. Det ska göra ont att missbruka sin makt, menar PK och FGJ.

”Från årsskiftet vill regeringen i sin promemoria hemligstämpla personnummer och jämförbara uppgifter för samtliga anställda inom offentlig verksamhet, i de personaladministrativa systemen. Redan nu är sådana personuppgifter hemliga för anställda inom vissa känsliga verksamheter. Men med det nya förslaget införs en generell hemligstämpel”, skriver de och fortsätter.

Annons Annons

”Personnummer är grunden för många journalistiska granskningar. Förslaget är därför ett grundskott mot en av de vanligaste ingångarna för att kontrollera hur företrädare för svenska myndigheter agerar och vilka intressekonflikter de har. Många viktiga avslöjanden de senaste åren skulle ha förhindrats eller försvårats med en sådan skärpning av sekretessen”.

Läs hela debattartikeln här.

Fler avsnitt
Fler videos