Gå direkt till textinnehållet

”Det ska inte löna sig att bryta avtalet”

Striden på Talentum Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling förklarar det rekordhöga skadeståndskravet som riktats mot Talentum med att företaget inte ska kunna tjäna på att bryta mot lagar och avtal.

Journalisten berättade i går att Journalistförbundet riktar ett rekordstort skadeståndskrav mot Talentum för brott mot medbestämmandelagen och utvecklingsavtalet.

Konflikten handlar om att den lokala journalistklubben på Talentum begärt att en arbetstagarkonsult ska tas in för att gå igenom räkenskaperna och analysera det omorganisationsförslag som företagsledningen lagt.

Talentums ledning vägrade, och såväl företagets som Medieföretagens förhandlare lämnade förhandlingsbordet trots att både klubben som förbundet hävdade tolkningsföreträde. Företaget har effektivt blockerat arbetstagarkonsulten.

Det är bland annat för detta påstådda brott mot utvecklingsavtalet som Journalistförbundet valt att rikta skadeståndskrav mot Talentum.

– Skadeståndskravet är så pass stort eftersom företaget inte ska tjäna på sitt agerande. Det ska inte löna sig att bryta avtalet, säger Jonas Nordling.

Skadeståndskravet är sexsiffrigt, men Journalistförbundet vill inte gå ut med det exakta beloppet, annat än att det är större än vad det hade kostat Talentum att ta in en arbetstagarkonsult.

Att ta in en arbetstagarkonsult kan kosta flera hundratusen kronor, och bland de exempel som Journalisten tagit del av finns kostnader på över 150 000 kronor och upp till 250 000 kronor.

Fler avsnitt
Fler videos