Gå direkt till textinnehållet

”Det slutade med att han ville ha 51 bilder”

Bilprovningen i Östersund har satt upp 51 bilder av frilansfotografen Janne Andersson som nu hänger i bilhallen för alla att beskåda under tiden som deras bil besiktigas.  

Hur kom det sig att Bilprovningen ville ställa ut bilder som du tagit?
– Det var chefen för bildprovningen i Mellannorrland, Tommy Persson, som ringde mig i höstas då jag var ute och plockade svamp. Han berättade att bilprovningen skulle öppna en station i Östersund och att det fanns ett utrymme på 2,5 x 2 meter som han funderade på att sätta upp ett fotografi på. Han undrade om jag hade någon bild som passade, säger Janne Andersson som tidigare jobbade på Länstidningen i Östersund.

Hade du det?
– Jag kom att tänka på en bild jag tagit på Frösö kyrkan med fjällen i bakgrunden. Jag hade tagit bilden med teleobjektiv så att det ser ut som om kyrkan befinner sig på fjället. Då han tittade på bilden i min dator frågade jag om han ville se på andra fotografier jag tagit. Bild efter bild som jag visade sade han ja till. Det slutade med att han ville ha 51 bilder.

Men fick de 51 bilderna plats på 2,5 x 2 meter?
– Tommy Persson kläckte då idén att ordna en fotoutställning i bilhallen, som folk kunde titta på under tiden som bilen besiktigades. Väggarna i bilhallen är nu täckta med mina bilder som är monterade på spånplattor.

Annons Annons

Det var vernissage och invigning i förrgår. Var det många besökare?
– Landshövdingen invigde och där var också VDn för Bilprovningen.120 gäster var inbjudna som åt mat och lyssnade på underhållning. Nu på måndag slås portarna upp och då får jag se hur utställningen tas emot. Det är nytt och unikt att bilprovningen har fotoutställningar.

Har utställningen uppmärksammats?
– SVT har gjort två inslag. I Gomorron Sverige var det en diskussion om lämpligheten i att ha en utställning i en bilhall. Tre av de fyra gästerna tyckte att det var en bra idé, men den fjärde tyckte att han skulle vara för nervös för att titta på utställningen då hans bil besiktigades.

Hur länge ska utställningen pågå?
– Den kommer att hänga uppe ett par år. Sedan kommer bilderna att bytas ut mot några andra tavlor. Tommy Persson har sagt att han kommer att ha kulturverksamhet i bilhallen även i fortsättningen.

Fick du bra betalt för bilderna?
– Det handlar inte om pengar. Jag är glad att Tommy Persson hörde av sig och valde mig av alla fotografer i Östersund. Sedan kan folk beställa bilder av mig, så det kanske blir en slant i framtiden.

Fler avsnitt
Fler videos