Gå direkt till textinnehållet

”Det var en mäktig känsla att möta påven”

Ett möte med en svensk-argentinsk före detta gerillasoldat som flytt till Sverige ledde fram till att Rom-baserade frilansjournalisten Kristina Kappelin fick träffa den argentinske påven Franciskus. Nu har hon skrivit en bok om den katolska kyrkans överhuvud. Snart kommer påven till Lund, och Kristina Kappelin kommer att vara där.

Det gick inte att undgå Kristina Kappelins förtjusning, när hon gjorde inslaget i Sveriges Television 2014. Svensk-argentinaren Carlos Luna och hans bror Rodolfo hade bjudits in till Vatikanen i Rom för att träffa påven och Kristina Kappelin erbjöds att få vara med. Bakgrunden till mötet var ett brev som Carlos Luna skrivit till Franciskus, där han uttryckte sin förtvivlan över att en argentinsk flykting kunnat ligga död i sin lägenhet i Bagarmossen i Stockholm i två år, utan att någon saknat honom.

– Det var en mäktig känsla att möta påven och få lyssna till de två bröderna, berättar Kristina Kappelin när vi möts i en öde restaurang på bokmässan i Göteborg. Kristina Kappelin säger att hon är lite däven, efter att ha kalasat med förlaget kvällen innan. Det märks inte.

Under sina år i Italien har Kristina Kappelin insett vilken maktfaktor påven är bland de 1,2 miljarder katolikerna i världen. Och ju mer hon tog reda på om Franciskus, desto mer nyfiken blev hon på honom.

Annons Annons

I ett kortare avsnitt i sin förra bok Italiensk dagbok, berättade hon om mötet i Vatikanen. Om dilemmat att sitta som journalist och ha en bakgrundsroll. Hon ville inte ta över och ställa några kritiska frågor, det var ett privat möte, inte hennes intervju.

Efter mötet kände hon att det fanns mycket mer att berätta och nu kommer Påven som kom ner på jorden.

Historien om Carlos Luna är ramberättelse i boken, som handlar mycket om Franciskus tid i Argentina, och om vad som ledde fram till att han valdes till påve 2013.

– Det är ingen ren biografi, berättar Kristina Kappelin. Jag har till exempel inte besökt Argentina, det är det så många andra som gjort. I stället berättar jag historien genom Carlos, och jag har intervjuat människor som kände påven när han verkade som präst och lärare i Argentina.

Kristina Kappelin har försökt att beskriva den snart 80-årige Franciskus gärningar och vilken plats han tagit i världssamfundet.

Det är en ovanlig man som Kristina Kappelin skildrar. Franciskus har hög moral och lever ett enkelt liv. Han vägrar utnyttja många av de privilegier som tillkommer hans ämbete och kämpar för en modernare kyrka. Han har rört om i Vatikanens byråkrati och tagit upp interna angelägenheter som pedofili och maktmissbruk. Han vill också ge kvinnorna en starkare ställning i den katolska kyrkan.

Han brinner för att hjälpa fattiga och människor i nöd. Han har anordnat pilgrimshelger för världens romer och resandefolk. Han har engagerat sig i flyktingfrågan. I italienska Lampedusa höll han en mässa för alla de som drunknat under sin flykt. När han besökte den grekiska ön Lesbos tog han med sig tolv flyktingar som fick en fristad i Vatikanen och han har uppmanat andra katolska församlingar att göra likadant, vilket har lett till att det i dag finns 30 000 flyktingar under den katolska kyrkans beskydd i Italien.

Han har också engagerat sig i miljöfrågor. I en så kallad rundskrivelse, som alla katoliker ska följa, talar han om hur viktigt det är att värna planeten.

– Påven har många anhängare men i katolska konservativa kretsar är hans arbete inte så populärt. Många i Vatikanen känner sig hotade. Även om han på papperet är en enväldig statschef tar förändringar och reformer tid. Den katolska kyrkan är hierarkisk och sluten, säger Kristina Kappelin.

Det kanske är just den slutna världen som gör att den katolska kyrkan och Vatikanen är så spännande och intressant. I boken berättar Kristina Kappelin om försök att undergräva påvens ställning. Men också om vad hans gärningar betytt för många människor med katolsk tro.

– Man glömmer lätt hur mycket den katolska kyrkan gör utan att pracka på folk sin tro, säger Kristina Kappelin.

Just nu tillbringar hon mycket tid i Sverige. Förutom att föreläsa om sin bok arbetar hon med en dokumentärfilm för Sveriges Television som ska spegla påven genom tre människoöden, bland annat Carlos Lunas. Och hon förbereder sig inför påve Franciskus besök i Lund om drygt en vecka, då han ska delta i högtidlighållandet av 500-årsjubileet av reformationen.

– Jag har nyss fått veta att jag är en av de journalister som är ackrediterade att flyga till Lund i påvens plan. Det känns både stort och overkligt att åka med Franciskus till mitt Skåne, säger Kristina Kappelin.

 

Fotnot: Dokumentären Franciskus – en påve som berör sänds i SVT1 söndagen den 30 oktober, kl. 21.55.

Fler avsnitt
Fler videos