Gå direkt till textinnehållet

”Direkt följd av attackerna på arbetstiden”

Att arbetstiderna ser ut att bli en stor fråga i årets avtalsrörelse är en direkt följd av att många arbetsgivare sagt upp lokala avtal om arbetstidsförkortning. Det säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Vilka krav som ska drivas av Journalistförbundet i den kommande avtalsrörelsen beslutas av avtalsdelegationen som börjar sitt arbete den 31 januari. Men att döma av diskussionerna på den just genomförda avtalskonferensen, blir arbetsmiljö inklusive arbetstid en stor fråga.

– Arbetstiderna är en fråga som har hamnat i skottgluggen därför att många arbetsgivare har sagt upp de lokala avtal om arbetstidsförkortning som funnits. Säger man upp den typen av lokala avtal kommer på nytt kraven om att de ska föras in i centrala avtal i stället, säger Jonas Nordling.

– Så utan att förutspå vilka avtalskrav det blir i slutändan konstaterar jag att det inte är konstigt att här diskussionerna uppstod på avtalskonferensen. Det är en direkt följd av att arbetsgivarna har attackerat arbetstidsförkortningarna. Journalisterna på redaktionerna har inte accepterat det. De anser att det är en viktig del av arbetsmiljön att man får en hänsyn till obekväma arbetstider, att man jobbar helg och natt och att det ska synas också i den totala arbetstiden.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos