Gå direkt till textinnehållet

DN-granskning möter kritik

I veckan har Mattias Hagberg granskat liberala ledarsidor, som Expressens och GPs, för Dagens Nyheters räkning. En granskning som nu möter kritik från tunga namn. Bland annat kallar den tidigare DN-ledarskribenten Hanne Kjöller den för "insinuant sörja".

DNs tidigare ledarskribent Hanne Kjöller, VLTs Sakine Madon och Expressens Anna Dahlberg kritiserar alla granskningen där skribenten menar att ledarsidorna gått från liberala till konservativa och även flörtar med högerpopulistiska tankegångar.

”I huvudsak är det mest en insinuant sörja som Hagberg erbjuder. Han har räknat artiklar på Expressens ledarsida under 2010 respektive 2016. Och han finner att det under innevarande år publicerats oproportionerligt många texter om migration och polis och få om 'typiskt socialliberala frågor' som könskvotering och vindkraft. Hm. Kan det möjligen ha någonting att göra med att Sverige och Europa faktiskt stått inför en flyktingkris?”, skriver Hanne Kjöller på Expressen.

Sakine Madon menar i sin debattartikel att Hagberg bortser från vad som hänt i politiken på senare år, något som påverkar vad ledarsidor tar upp.

Annons Annons

”När Hagberg påstår att 'nästan ingen' längre skriver om jämställdhetsfrågor på Expressens ledarsida kan jag inte låta bli att undra: missar han alla texter om att alla kvinnor – även förortens – har rätt att slippa moralpoliser i hälarna? Texter om vikten av att alla flickor får vara med i skolundervisning, får slippa ingå i barnäktenskap, etcetera?”, skriver Madon på VLT.se.

Expressens Anna Dahlberg försvarar också tidningen och är inne på samma linje.

”Mattias Hagberg undrar varför vi inte skriver lika mycket om exempelvis jämställdhet som vi gjorde 2010. Svaret är enkelt. Personligen kan jag inte uppbåda något engagemang för fler pappamånader när polisen har svårt att hinna utreda våldtäkter mot barn. Det finns första och andra rangens frågor och om samhällets grundläggande funktioner börjar svikta måste vår opinionsbildning anpassas efter det”, skriver hon på Expressen.

Journalisten söker Mattias Hagberg.

Fler avsnitt
Fler videos