Gå direkt till textinnehållet

DN kritisk till UDs yttrande till JO

Utrikesdepartementet har inte kommenterat den bristande diarieföringen och det byråkratiska förfarandet som gjorde att handlingar lämnades ut först efter fem månader. Det skriver Dagens Nyheter i ett yttrande till Justitieombudsmannen, JO.

Dagens Nyheter JO-anmälde Utrikesdepartementet i oktober 2016 för sitt agerande när tidningen reporter Mattias Carlsson begärde ut handlingar som rörde UDs kampanj för att säkra en svensk plats i FNs säkerhetsråd.

DN påpekade bristande diarieföring samt en extremt långsam handläggning av tidningens begäran att få ta del av allmänna handlingar. Först fem månader efter begäran fick DN ut en av elva mejlloggfiler som tidningen begärt ut, något som Journalisten skrivit om tidigare.

DN är inte nöjd med det svar som UD gett till JO. DN anser att UD i sitt svar inte har kommenterat den bristande diarieföringen. DN skriver vidare att det ”inte är godtagbart att UD genom att inrätta ett påtagligt byråkratiskt förfarande väljer att fördröja den prövning av Carlssons begäran som enligt lag ska ske skyndsamt”.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos