Gå direkt till textinnehållet

Dödshotad journalist nekas asyl

Den albanske journalisten Arben Vata har fått mängder av dödshot och hans familj har attackerats. Ändå nekas han asyl i Sverige. Svenska PEN och Journalistförbundet vädjar nu till migrationsdomstolen att ändra Migrationsverkets beslut.

Arben Vata bor sedan december 2014 med sin hustru och deras två barn på en mindre ort i Sverige men vi träffar honom i Stockholm för en intervju. Han har fått dödshot i Sverige. I ett sms som skickades till honom tidigare i år skrev en okänd person: ”Vi kommer att hitta dig var du än gömmer dig.”

Trots att han fått flera dokumenterade dödshot har Migrationsverket avslagit hans asylansökan. Han överklagar beslutet till migrationsdomstolen i dag, den 24 maj.

– Jag kan inte återvända till Albanien. Jag kommer att bli dödad, eller ännu värre, någon i min familj, säger Arben Vata.

Annons Annons

Oron är befogad. Arben Vata har fått mängder av dödshot bland annat per sms. Ett tiotal har han sparat i telefonen. Han har också hotats av personer som kommit fram till honom på gatan i Tirana. Hans hustru blev i slutet av november 2014 attackerad nära familjens hus i Albanien. Två män försökte slita in henne i en skåpbil. Hon gjorde motstånd och när två förbipasserande upptäckte vad som skedde stack för­övarna. Innan männen körde i väg i bilen hotade de att komma tillbaka, och ta henne, eller någon annan i familjen.

– Vi packade väskorna och flydde till Sverige, säger Arben Vata.

Han är en av Albaniens mest kända journalister och har arbetat för bland annat dagstidningen Mapo och Klan TV som är en av landets största TV-kanaler.

Dödshoten mot honom började komma efter att han avslöjat korruption inom polisen och inrikesministeriet. Det mest uppmärksammade avslöjandet rör den så kallade ”första hjälpen-skandalen”. I Albanien är det lag på att det måste finnas en första hjälpen-väska i alla bilar. Inrikesministeriet beordrade polisen att stoppa och kontrollera bilar och de som saknade första hjälpen-väska eller hade ”fel” sorts väska bötfälldes. Arben Vata avslöjade att de enda som inte bötfälldes var personer som hade första hjälpen-väskor tillverkade av ett företag som ägdes av inrikesministern Sajmir Tahiris far. Konkurrerande företags väskor uppfyllde enligt polisen inte lagkraven.

Direkt efter avslöjandet fick Arben Vata dödshot. Han fortsatte att granska fallet och kunde avslöja kopplingar mellan inrikesministeriet och organiserad brottslighet. Han rapporterade också om att polisen struntat i att gripa en parlamentsledamots son som var misstänkt för mordförsök och som begick fyra mord medan han befann sig på fri fot. Efter avslöjandena ökade hoten mot Arben Vata.

– Jag polisanmälde de flesta hot. Eftersom de var kopplade till avslöjandena om korruption inom polisen kände vi inte att vi kunde lita på polisen. Polisen sa åt mig att sluta anmäla, och att sluta rapportera, berättar Arben Vata.

Journalistförbundet har lämnat ett stödbrev för Arben Vata, liksom Svenska PEN, franska Reportrar utan gränser, den globala publicistorganisationen WAN-IFRA samt Amnesty International som har granskat hans fall i nio månader. Enligt Amnesty har 15 journalister flytt Albanien det senaste året på grund av förföljelse från myndigheter, eller för att polisen inte skyddat dem från hot. Hans fall nämns också specifikt i två amerikanska rapporter om mediefrihet i Albanien, från Freedom House respektive Irex.

Annika Thor, ordförande i Fängslade författares kommitté på Svenska PEN, är förvånad över migrationsverkets beslut:

– Andra albanska journalister har fått asyl i Sverige på grund av att polisen inte bedömts kunna skydda dem. Vi anser att Migrationsverket har gjort fel i Arben Vatas fall.

Fler avsnitt
Fler videos