Gå direkt till textinnehållet

Dömd för att ha efterforskat källa

Försäkringskassans säkerhetschef Torgny Collin döms för brott mot efterforskningsförbudet. Straffet blir böter på 40 000 kronor.

Under våren 2014 publicerade Expressen flera artiklar om Försäkringskassan. Granskningen visade att två chefer var föremål för internutredning. Bland annat handlade det om en kommunikationsdirektör som hade utsett sin flickvän till chef och godkänt att hon fick högre lön.

Ledningen tröttnade på läckorna till Expressen och säkerhetschefen Torgny Collin ville ha enskilt samtal med personalen på internutredningsenheten, som utrett jävsförhållanden.

Men samtalen spelades in och Collin åtalades för att ha efterforskat källor, ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Rätten dömde Torgny Collin till dagsböter, men eftersom han riskerar att förlora jobbet vid en fällande dom, halveras beloppet till 40 dagsböter á 750 kronor.

”Jag tycker att det är bra att domstolen värnar den grundlagsskyddade meddelarfriheten. Källskyddet är heligt. Lasse Wierups granskning i Expressen om missförhållanden inom myndigheten var en relevant granskning”, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på sin blogg.

Fler avsnitt
Fler videos