Gå direkt till textinnehållet

”Domen urholkar offentlighetsprincipen”

En dom i Stockholms kammarrätt medför att myndigheter kan kringgå offentlighetsprincipen genom att lägga ut verksamhet på entreprenad. Patrik Ekström (bilden), reporter på Vi i Tensta, kommer att överklaga domen och göra en JO-anmälan mot kommunen.

Journalisten berättade i måndags om en dom i kammarrätten i Stockholm som gav Spånga-Tensta stadsdelsnämnd rätt mot Patrik Ekström, reporter på Vi i Tensta. Han hade begärt att få ta del av allmänna handlingar rörande en chefsrekrytering. Nämnden avslog med hänvisning till att handlingarna inte fanns hos nämnden. Rekryteringen hade i sin helhet lagts ut på ett externt rekryteringsbolag.

– Jag kommer att överklaga domen och göra en JO-anmälan mot stadsdelsnämnden. Drar man det till sin spets innebär den här domen att myndigheter helt skulle kunna kringgå offentlighetsprincipen genom att lägga ut all verksamhet på entreprenad, säger Patrik Ekström till Journalisten.

Flera personer har hört av sig till Journalisten med synpunkter på domen, och menar att den inte kan vara korrekt.

Justitieombudsmannen har vid ett tiotal tillfällen avgjort liknande ärenden och har kommit fram till att handlingar som inkommer till ett externt rekryteringsbolag för en myndighets räkning är att betrakta som allmänna. Kommunen är skyldig att inhämta handlingarna från rekryteringsbolaget när de begärs ut som allmän handling, eftersom bolaget mottar dem för myndighetens räkning, enligt JO. Regeringsrätten har också tidigare dömt enligt den linjen.

Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet, ifrågasätter kammarrättens dom.

– Det urholkar offentlighetsprincipen. Det kan inte ha varit lagstiftarens avsikt, säger Tove Carlén.

Fler avsnitt
Fler videos