Gå direkt till textinnehållet

Dramaten sluter avtal med Alis

Upphovsrättsorganisationen Alis har slutit avtal med Dramaten om vidareutnyttjande av författares upphovsrätt. Avtalet är ett genombrott för Alis som avtalsslutande part.

Upphovsrättsorganisationen Alis har slutit avtal med Dramaten om vidareutnyttjande av författares upphovsrätt. Avtalet är ett genombrott för Alis som avtalsslutande part.

Det nya avtalet gäller verksamheter utanför Dramatens ordinarie: Poesi på lördagar, och Verandan, sagoläsning tre gånger i veckan.

– Avtalet gäller i första hand för Författarförbundets medlemmar och kanske för en och annan frilansjournalist, säger Catharina Ekdahl på Alis.

– Enligt avtalet inkasserar vi pengar en gång i kvartalet och får då rapporter om vilka de berörda upphovsmännen är.

Tidningsutgivarna vägrar ännu att sluta avtal med Alis. De hävdar att de saknar mandat för att förhandla åt sina medlemsföretag.

Samtidigt fortsätter TUs medlemsföretag att gå ut med skrivelser där frilansar informeras om att deras material kommer att användas på Internet.

Senast är det Upsala Nya Tidning som skriver till sina frilansmedarbetare:

”Vad beträffar frilansmaterial ingår Internetplacering som en förutsättning för att UNT ska köpa materialet. Det betyder inte att vi i fortsättningen avser att lägga in alla frilanstexter i Internettidningen. Men vi betraktar Internettidningen som en edition av Upsala Nya Tidning.

Vi utgår från att Du inte har några invändningar mot att Ditt material kan komma att publiceras i nättidningen.”

– Är man Alis-ansluten är detta en upphovsrättighet som Alis förvaltar, kommenterar Olle Wilöf, jurist på SJF och ledamot i Alis styrelse.

Han påpekar att det handlar om ett särskilt upphovsrättsligt utnyttjande som ska regleras för sig.

Tidigare har tidningar stipulerat liknande villkor i redaktionsruta eller i avtalsförslag.

– Det UNT gör är ett mellanting, säger Olle Wilöf. Jag ifrågasätter om detta kan ha bindande avtalsverkan.

Han understryker att det är viktigt att de som frilansar för UNT går med i Alis.

Fler avsnitt
Fler videos