Gå direkt till textinnehållet

”Drömmen är att bli regissör”

Saman Bakhtiari tar den 14 mars över som programledare för Kino i Sveriges Radio P1 när Roger Wilson under ett år blir kulturkorrespondent. Sedan ungdomen har Saman Bakhtiari drömt om att någon gång få regissera en film.

Det kom som en överraskning för Saman Bakhtiari då han blev tillfrågad om han under ett år ville bli programledare för Kino i Sveriges Radio P1. Han kallar det ett hedersuppdrag.

Allt är fortfarande nytt och ännu har han inte haft något planeringsmöte med producenten. Han har inga planer på att göra några dramatiska förändringar av programmet under det år han leder Kino.

– Naturligtvis kommer det att avspeglas i programmet att jag är en annan person än Roger Wilson. Jag hoppas kunna ha med flera gäster i studion. Personporträtt är min styrka, säger Saman Bakhtiari.

Annons Annons

Han har tidigare jobbat för Kino. Förra året åkte han till filmfestivalen i Cannes och fascinerades över hur många filmer det görs i världen, och att det endast är en liten rännil som kan ses i Sverige. Dessutom gjorde han en tre veckor lång praktik på Kino för fyra år sedan. Han var med och startade kanalen Din Gata 100,6 i Malmö och de som drog igång programmet fick prova på att jobba på andra program.

Intresset för film har alltid funnits där och han har en dröm om att en gång kunna få regissera en film.

– Det är en dröm som vägrar att försvinna. Jag har några idéer. Det är själva berättandet som jag alltid varit intresserad av. En film kan vara magisk, en film kan locka fram många känslor.

En film som berört honom mycket är den franska filmen Medan vi faller som handlar om tre vänner i en Parisförort som en morgon är belägrad av polis. Handlingen utspelas under 24 timmar.

– Den handlar om unga människor och deras drömmar, en bra historia och dessutom välgjord.

Göra radio om ett visuellt medium som film kan låta som en motsägelse, men Saman Bakhtiari menar att det just är radions styrka.

– När man lyssnar skapar det bilder i huvudet. Då växer nyfikenheten och man vill gå och se filmen.

Är du släkt med författaren Marjaneh Bakhtiari?
– Det är min storasyster. Hon är en viktig person i mitt liv, klok och skärpt. Det är tryggt att ha henne som storasyster.

I din systers senaste roman Godnattsagor för barn som dricker heter en av personerna Saman. En tillfällighet?
– Det får du fråga henne. Jag läste faktiskt in den som ljudbok, men kan inte säga att jag kände igen mig själv i romanens Saman.

När året är slut, vad ska du göra då?
– Jag har min anställning på radion i Malmö. Jag jobbar med kulturradion.

Fler avsnitt
Fler videos