Gå direkt till textinnehållet

DTs liveredaktörer ska sköta konkurrentens webb

Dala-Demokraten (DD) och Dalarnas Tidningar (DT) ska slå ihop webbdesken vilket innebär att DTs liveredaktörer sköter hanteringen av de snabba nyheterna för båda titlarnas webbsidor.

DD och DT sitter redan i samma hus i Falun och båda ägs av Mittmedia. Från och med i höst ska de börja samarbeta än tätare då DTs liveredaktörer kommer att sköta de snabba nyheterna även för DDs webb, samt styra vad som ligger i topp på de båda sajterna.

Den nya organisationen kommer att innefatta en deskchef, deskredaktörer och liveredaktörer. DDs egna nyheter kommer redaktionen att hantera som vanligt och lägga ut, men en av Journalistens källor talar om en oro på DDs redaktion för att DTs webb nu kommer att prioriteras först.

Exempelvis kan det ta upp till åtta minuter innan DDs webb uppdateras med en breaking news-nyhet eftersom ordningen är sådan att DTs webb får den snabba nyheten först.

– Det liveredaktörerna gör läggs ut synkroniserat på båda sajterna. Jag har också hört det där med åtta minuter, men det är ingen som vet hur det blir. Det där handlar om att förstasidorna ska automatiseras, då måste liveredaktörerna gå in manuellt och uppdatera för att en nyhet ska ligga i topp på vår sajt. Då kanske DT får nyheten först, men nyheten som sådan kommer också vi att ha, säger Lisa Pehrsdotter (bilden), ansvarig utgivare på Dala-Demokraten.

Du är inte orolig?
– Nej, det är jag inte. Det är möjligt att vi kommer lite efter med en breaking news-artikel på vår etta, men det vet ingen ännu. Det kommer förhoppningsvis finnas så mycket folk på desken att en person jobbar med DDs webb och en med DTs. Då kan det lika gärna bli så att den av de två som är snabbast, det är den sajten som får nyheten först. Det här sättet att organisera oss gör vi för att säkerställa att vi har reporterkraft och kan vara ute och göra bra journalistik, fortsätter Pehrsdotter.

Jonas Stentäpp är nöjesredaktör på Dala-Demokraten:

– Det finns igen större kritik så vitt jag vet, men så klart en mindre oro att vi blir ”slaskhinken”. Men det är det ingen som kan veta ännu. Det kommer att vara en viss prövotid till en början och sen får vi se. Det finns också fördelar, som att vi aldrig skulle haft råd att avsätta en reporter till att bli liveredaktör, men nu får vi en sådan, säger han.

Fler videos
Fler avsnitt