Gå direkt till textinnehållet

Dubbelt så många anmäler till PO

De senaste fem åren har antalet anmälningar till PO fördubblats. För att hinna med alla ärenden har man rationaliserat hur ärenden avskrivs.

År 2014 kom det in 597 anmälningar till Allmänhetens pressombudsman, PO. I jämförelse med året innan, då det kom in 362 anmälningar, är det en ökning med 65 procent, som Journalisten tidigare skrivit om.  PO Ola Sigvardsson (bilden) räknar med att det kommer att bli runt 600 även i år.

Han ser två orsaker till antalet anmälningar. För det första har det blivit lättare att anmäla. Det går att elektroniskt anmäla på POs hemsida. Dessutom har det på senare år varit flera ärenden som fått stor uppmärksamhet i medier som till exempel då drottning Silvia anmälde fotografen Elisabeth Ohlson Wallins bilder, som det skrevs mycket om stort i medier, och tidningen Chefs integritetskränkande artikel om en VD i ett svenskt företag.

– Jag tror folk har blivit medvetna om att vi finns som kan vara en förklaring till att antalet ärenden har ökat, säger Ola Sigvardsson.

Tar det längre tid att behandla ärendena?

– Än så länge har utredningstiden inte påverkats i någon högre grad. Vi har rationaliserat hur vi avskriver ärenden. Tidigare skrev vi ett avskrivningsbeslut som var direkt relaterat till anmälan. I dag utgår vi från olika mallar. Vi ägnar mindre tid på det som ska avskrivas och mer tid på de ärenden som har substans.

Fler avsnitt
Fler videos