Gå direkt till textinnehållet

EFJs årsmöte stoppat

Europeiska Journalistfederationens (EFJ) årsmöte i Ryssland i början av juni har stoppats. När årsmötet blir av och var är oklart – men allt talar för att det inte går att genomföra i Ryssland.

EFJ har ännu inte gått ut med någon officiell information om det stoppade årsmötet. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling bekräftar dock beslutet att skjuta upp årsmötet och förlägga den någon annanstans än i Ryssland.

– Man har inte kunnat garantera visering till Ryssland för alla deltagare och då måste man flytta årsmötet. Man kan inte ha ett årsmöte som inte alla medlemmar kan delta i, säger Jonas Nordling.

Årsmötet i Europeiska Journalistfederationen skulle ha ägt rum den 6-7 juni i Moskva med det ryska journalistförbundet (RUJ) som värd. Förhoppningen från såväl RUJ som EFJ inför årsmötet var att kunna stärka banden mellan organisationerna och att stärka pressfriheten i Ryssland.

Annons Annons

– Det är tråkigt att det inte blir i Ryssland, för om det är någonstans pressfriheten skulle behöva stärkas så är det i Ryssland, säger Jonas Nordling.

Beror detta på Ukrainakrisen?
– Det kan jag inte uttala mig om. Det jag vet är att man inte har kunnat garantera alla visum. Det är viktigt i sammanhanget att säga att de ukrainska och ryska journalistförbunden samarbetar väl, det finns inga hard feelings dem emellan.

Fler avsnitt
Fler videos