Gå direkt till textinnehållet

Efter kritiken – så ska SVT bli snabbare

Efter terrorattackerna i Paris fick Sveriges Television svidande kritik för att ha kommit igång sent med rapporteringen i broadcast. Nu skriver SVT-chefen Anne Lagercrantz själv om vilka lärdomar de dragit.

”Vi söker delvis, skulle jag säga, en ny identitet – där snabbhet måste bli en ännu centralare del av vårt kvalitétsbegrepp”, skriver Anne Lagercrantz i en krönika i Vi på tv.

Precis som Journalisten skrev för en dryg vecka sedan går nu SVT igenom hur man hanterade bevakningen av de plötsliga terrorattackerna i Paris när TV4 och kvällstidningarna snabbt var ute live med extrasändningar medan SVT sände en konsert med Madonna till efter midnatt.  

”Publiken förväntar sig att vi genast förmår rapportera stora nyhetshändelser. (…) Vi kommer ibland att hamna fel, staka oss, upprepa information, eller rätta motstridiga uppgifter. Det hör till snabbhetens problem, och det är givetvis beklagligt. Men det är ändå bättre än att inte sända alls”, menar Lagercrantz.  

Annons Annons

Vidare menar SVT-chefen att de måste se över och förnya sitt berättande och inte ”överbelasta våra reportage med åsikter”, innan hon uppmanar alla SVT-anställda att fortsätta diskutera frågan och komma med inspel. 

Fler avsnitt
Fler videos