Gå direkt till textinnehållet

Elektronisk kalender inte allmän handling

Högsta förvaltningsrätten avslår tidningen Lundagårds överklagan att en myndighets elektroniska kalender borde vara en allmän handling.

Studenttidningen Lundagård begärde att få tal del av den elektroniska kalender, i programmet Outlook, som rektor, prorektor och vicerektorn vid Lunds universitet använde från september 2012 till september 2013.

Lunds universitet avslog tidningens begäran med motivering att kalendern inte var att betrakta som allmän handling. Tidningen överklagade beslutet till kammarrätten i Göteborg som avslog överklagan.

Även Högsta förvaltningsrätten avslog tidningens överklagan.

Annons Annons

Enligt domen i Högsta förvaltningsrätten är en elektronisk kalender i huvudsak avsedd att underlätta tidsplanering för befattningshavare. Domstolen anser att kalendern mer är ett stöd för minnet och att det inte rör sig om registrering av händelser.

– Det är tråkigt för journalistiken. Kalendern hade varit ett bra redskap när man bevakar myndigheter, säger Lundagårds ansvarige utgivare Kenneth Carlsson.

Anledningen till att Lundagård överklagade till Högsta förvaltningsrätten var att den ville få klarhet i om det som skrivs i en elektronisk kalender skulle kunna uppfattas som en avslutad handling och därmed vara en allmän handling. Lagstiftningen var inte tydlig, det var en gråzon och det fanns ingen dom att falla tillbaka på.

– Vi ansåg att när noteringens datum i kalendern passerat kunde den betraktas som en färdigställd handing. Men det tyckte inte Högsta förvaltningsrätten, säger Kenneth Carlsson.

Fler avsnitt
Fler videos