Gå direkt till textinnehållet

Elin Wägners väckarklocka till Gävlemoderaterna

Svenska PEN har beslutat att skicka vidare Elin Wägners väckarklocka till moderaterna i Gävle för att partiet motsatt sig att kommunen tar emot hotade författare och journalister.  

Varje år delar Elin Wägner-sällskapet ut ett pris till en organisation eller person som verkar i Elin Wägners anda. I år går priset till Svenska PEN.

Priset består av en väckarklocka som pristagaren kan skicka vidare till en person eller organisation som behöver hjälp att vakna. PEN har beslutat att skänka klockan till Gävlemoderaterna och kommunstyrelseledamoten Niclas Bornegrim (M).

 Hittills har tio svenska städer anslutit sig till Fristadssystemet, som innebär att en hotad författare eller journalist får skydd i två år i en svensk kommun. När Gävle kommunfullmäktige röstade för att bli fristad reserverade sig moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna mot beslutet.

Annons Annons

Moderaterna överklagade medlemskapet i fristadsorganisationen ICORN till Förvaltningsdomstolen, som gav dem rätt i att fristäderna skulle vara oförenliga med kommunallagen. Domen har nu överklagats till Kammarrätten i Sundsvall.

”Internationellt sett är Gävlemoderaternas handlande unikt. Ingenstans har Fristadssystemet stött på samma motstånd som bland dem, och deras handlande kastar en skugga över Sverige. Svenska PEN hoppas att de fortfarande kan vakna och förstå att de ytterst sett hindrar oss från att sträcka ut en räddande hand till författare, konstnärer och journalister i livsfara. För vi vill inte tro att någon fullt vaken person verkligen skulle vilja sabotera en sådan enkel och viktig gest av solidaritet”, skriver Svenska PEN i ett pressmeddelande

Priset är uppkallat efter Elin Wägners bok Väckarklocka från 1941.

Fler avsnitt
Fler videos