En tredjedel av tjänsterna ska bort på Mittmedia
(UPPDATERAD) Omorganisationen leder till stora neddragningar på Mittmedia. Med två tidningar kvar att förhandla bemanning vid har redan 36,5 tjänster försvunnit. Journalisten kan också avslöja att VD Thomas Peterssohn aviserat att en tredjedel av tjänsterna ska vara borta till 2019.
En förhandlingsdelegation från Mittmedias journalistklubb har den senaste tiden rest runt mellan de olika tidningarna i koncernen och förhandlat. Dalarnas Tidningars bemanning var uppe på bordet senast, där bantar man från 82 till 60 redaktionella tjänster.
– 13 tjänster försvinner helt, och nio personer blir kvar. Det handlar om en kulturredaktör, sex på sporten och två printredaktörer. De ska sitta kvar och jobba i Falun men ingår i en gemensam redigerings-, kultur- och sportorganisation, säger Ragna Fahlander (bilden), vice ordförande i Mittmedias journalistklubb som också sitter i förhandlingsdelegationen.
På DT blir det inga uppsägningar. Alla 13 har accepterat erbjudandet om tre månadslöner samt att bli arbetsbefriade under uppsägningen. Men det innebär också ett tufft slag för dem som blir kvar. Sex lokalreportar ska nu hålla koll på åtta kommuner och mer än halva Dalarna som bevakningsområde.
Uppmärksamma Journalisten-läsare noterar att vi redan i går berättade att DT lägger ned redaktionerna i Malung och Rättvik.
– Man centraliserar resurserna till Falun där det blir 40 tjänster kvar. Nyhetscheferna hamnar i Falun och sen försvinner det ett par tjänster i Borlänge, tre i Ludvika och en i Hedemora.
Hur ser klubben på att sex personer nu ska bevaka åtta kommuner?
– Det är ett stort område och visst är det bekymmersamt. Samtidigt som företaget säger att man värnar om lokaljournalistiken så är det den man drar ned på. Det finns få öron och ögon kvar som kan läsa diarier i kommunen, eller ha kontakt med lokalbefolkningen. Vi är bekymrade över att ensamredaktörerna i Vansbro, Leksand och Gagnef får dubbelt så stort bevakningsområde, säger Ragna Fahlander.
Hittills har förhandlingsdelegationen och ledningen förhandlat klart om en bantning av följande antal redaktionella tjänster:
- 4 på Dala-Demokraten
- 13 på Dalarnas Tidningar
- 5 på Arbetarbladet
- 4 på Gefle Dagblad
- 7,5 på Hälsingetidningarna
- 3 på Örnsköldsviks Allehanda – Tidningen Ångermanland
Sammanlagt blir det 36,5 tjänster.
Samtidigt har Mittmedias VD Thomas Peterssohn gått ut i en artikel på koncernens intranät och berättat att en tredjedel av tjänsterna ska vara borta till 2019.
– Ja, man är tydlig på den punkten, säger Ragna Fahlander.
Ute på de olika redaktionerna är stämningen nu både ledsam och orolig.
– Man oroar sig för hur det ska gå med en så bantad organisation. På grund av att alla tog avgångsvederlag har det inte varit någon storm, mer depression och att man undrar hur man ska orka med det här? De redigerare som finns kvar är väldigt bekymrade över hur de ska hinna med allt. Man oroar sig för stressen.
Tidigare har ni kritiserat ledningen för att vara för chefstung. Pratar ni om det under förhandlingarna?
– Det har vi tagit upp i varje förhandling, och det finns en tendens att man kan banta på fotfolket men chefspositionerna blir intakta. Ibland har vi fått delvis gehör, men det är fortfarande en tydlig tendens.
Nästa vecka är det dags för förhandlingar på Östersunds-Posten och Länstidningen Östersund. Vad väntar sig klubben där?
– Det är inte klart än. Men på LT är ett par tjänster hotade och på ÖP kommer det tillsättas en sportdesk på tre personer som jobbar för hela Mittmedia, och inga tjänster försvinner där.