Gå direkt till textinnehållet

Eskilstuna-Kuriren vidtar åtgärder efter flera hot

Så sent som i fredags utsattes två personer från Eskilstuna-Kuriren för stenkastning. Nu berättar chefredaktören att de ser över säkerheten efter flera andra fall av hot och stenkastning.

I förra veckan rapporterade Journalisten om den reporter och fotograf från tidningen som utsattes för stenkastning, i samband med att de besökte området Årby, där en man i 30-årsåldern blivit skjuten i huvudet kvällen innan. Det visar sig att det inte är första gången tidningens journalister attackeras.

– Det senaste året har klimatet mot Eskilstuna-Kuriren hårdnat, både genom att högerextrema hotar oss via sociala medier och mejl, och kriminella gäng som i olika sammanhang hotar oss, säger chefredaktören Eva Burman.

Det är främst i miljonprogramsområdena Fröslunda och Årby som attackerna skett. Det handlar både om stenkastning och verbala hot och trakasserier. Exempelvis den 20 september när Anders Ygeman höll en presskonferens i Fröslunda. Tidningens medarbetare utsattes då för så allvarliga hot att de valde att avbryta bevakningen i förtid. Händelsen är polisanmäld.

– Det här handlar om ett och samma gäng kriminella personer i området som tagit hela Fröslunda som gisslan, sammanlagt är det ett tiotal personer, säger Eva Burman.

För ett drygt halvår sedan hade man också påhälsning på redaktionen av gänget från Fröslunda som var arga över en publicering om knarkhandeln i området. Det här har lett till att tidningen beslutat att ta bort dekalerna på sina redaktionsbilar, så de inte ska dra till sig uppmärksamhet i problemområdena.

Sedan en tid utför också Eskilstuna-Kuriren risk- och konsekvensbedömningar innan någon skickas ut på ett jobb som misstänks kunna bli farligt. Inga journalister får heller jobba ensamma i sådana situationer. Ledningen hoppas få till ett möte med polisen nu i veckan.

– Jag har fått löfte om ett möte kring den här ökade hotbilden. Vi behöver fundera på hur vi ska jobba med det här. Det här ställer ju nya utmaningar på journalistiken och i förlängningen är det ett hot mot demokratin, säger Eva Burman.

Tidningen ska nu också se över säkerheten, framför allt kring receptionen och hur man tar emot besökare.

– Vi har alltid varit öppna med att ta emot oanmälda besökare, förr om åren kunde man i princip komma rakt in på redaktionen. Nu ser vi över möjligheten till spontanbesök eftersom vi också hotats på plats, i vissa fall har det skett i receptionen.

Fler avsnitt
Fler videos